Opnieuw herstel voor Adema-orgel basiliek Raalte

Het Adema-orgel in de basiliek van de Heilige Kruisverheffing te Raalte is onlangs weer in gebruik genomen nadat het in de afgelopen maanden grotere onderhoudswerkzaamheden moest ondergaan. Het orgel uit 1926, afkomstig uit de voormalige rooms-katholieke Sint-Michaëlkerk te Zwolle, staat sinds 2008 in Raalte.

Text Example

advertentieNa de sluiting van de Zwolse kerk in 2005 werd het orgel in 2007 aangekocht door de parochie van Raalte. Orgelmakerij Kaat & Tijhuis verzorgde de restauratie en de overplaatsing van het 43 stemmen tellende instrument, het op een na grootste orgel van de hand van de Amsterdamse orgelmaker Joseph Adema. Drie dispositiewijzigingen uit de jaren zestig werden teruggedraaid. In september 2008 werd het orgel in gebruik genomen.

Uitgedroogd
Door de drie strenge winters die daarop volgenden en de lage relatieve luchtvochtigheid in de kerk (er werd 25% tot zelfs 15% gemeten) had het orgel veel te lijden en droogde leer sneller uit. Door defecte membranen trad regelmatig uitval op.

Membranen
Na het faillissement van Kaat & Tijhuis werd het orgel in 2013 in onderhoud gegeven aan Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Er werd besloten de membranen integraal te vervangen. Ook werd oxidatie van tongwerkkoppen geconstateerd en vertoonde balgleder zwakke plekken.

Groen licht
Met de toezegging van een subsidie van de Provincie Overijssel in december 2015 kon groen licht worden gegeven voor de uitvoering van de werkzaamheden. De circa 3.600 membranen werden vervangen, oxidatie verwijderd en de regulateurbalg van het Reciet werd opnieuw beleerd. Tijdens de werkzaamheden werd ook besloten de belering van de het groot octaaf van de tongwerken te verwijderen.

De parochie liet zich voor advies bij de werkzaamheden bijstaan door Jos Laus. Namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad was Ton van Eck bij het project betrokken.

Serie
Het Adema-orgel zal de komende maanden naast de vieringen weer worden in de serie met vier promenadeconcerten op woensdagochtend in juli en augustus en twee avondconcerten door Arjan Breukhoven (11 juni) en Evan Bogerd (3 september). Behalve solistisch zal het orgel ook worden benut bij enkele koorconcerten.

Zie ook

 

© 2016 fotografie Piet Bron

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.