Organist Bernard Bartelink (84) overleden

Organist en componist Bernard Bartelink is zondag 19 oktober op 84–jarige leeftijd overleden. Bartelink was van 1971 tot 1999 titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem.

Text Example

advertentieBernard Bartelink werd in 1929 geboren in Enschede. Aan het Instituut voor Katholieke Kerkmuziek studeerde hij naast orgel bij Albert de Klerk ook koordirectie. Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij vervolgens orgel bij Anthon van der Horst. Daar behaalde hij in 1954 de Prix d’excellence. In 1955 rondde hij zijn studie compositie en muziektheorie af bij Léon Orthel.

In 1961 won hij het Internationale Orgelimprovisatie Concours Haarlem. Van dit concours zou hij later nog vele malen jurylid zijn.

In 1971 werd Bernard Bartelink titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo, waar juist het grote Adema-orgel uit de Sint Willibrordus-buiten-de-Veste te Amsterdam was geplaatst. Hij stond daar mede aan de wieg van de serie Zaterdagmiddagconcerten en het driejaarlijkse César Franckconcours. De functie zou hij blijven vervullen tot 1999, waarna hij als honorair titulair-organist in de ‘Nieuwe Bavo’ kon blijven spelen.

Als docent orgel en improvisatie was Bartelink verbonden aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en het Twentsch Conservatorium in Enschede.

Bernard Bartelink schreef als componist voor orgel, koor en kamermuziekbezetting. Een aantal van zijn composities werd in opdracht geschreven van onder meer de stad Amsterdam en de Nederlandse St. Gregoriusvereniging.

Daarnaast trad hij veelvuldig op als concertorganist in binnen- en buitenland, onder meer in de Royal Festival Hall te Londen, de Notre-Dame te Parijs en Washington National Cathedral. Hij was veelgevraagd jurylid bij nationale en internationale orgelconcoursen. In april 2013 nam Bernard Bartelink met een concert in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem afscheid van het concertpodium.

De uitvaart zal plaatsvinden in de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo op zaterdag 25 oktober om 11.00 uur waarna de teraardebestelling volgt op de r.-k. begraafplaats St.-Adelbertus te Bloemendaal.

 

© 2014 fotografie Han Haitjema – wikiportret.nl