Organist en componist Arie J. Keijzer (91) overleden

Arie J. Keijzer aan zijn huisorgel | © foto Koos Schippers

Op zaterdag 5 augustus is organist en componist Arie J. Keijzer op 91-jarige leeftijd overleden. Keijzer was vele jaren organist van de Grote Kerk in Dordrecht en concertgebouw De Doelen in Rotterdam.

Text Example

advertentie



Arie Johannes Keijzer werd op 6 juni 1932 geboren in Nieuwe-Tonge. Zijn vader Simon was daar organist van de Hervormde Kerk.

Keijzer studeerde orgel bij Piet van den Kerkhoff, Adriaan Engels, George Stam en Siegfried Reda. Aan het Rotterdams Conservatorium slaagde hij in 1964 Cum Laude voor de Prix d’Excellence.

In 1963 won Arie J. Keijzer het Nationaal Orgelimprovisatieconcours in Bolsward, waar hij zowel de koraalprijs als de prijs voor de grote vorm kreeg. In 1964 werd hij winnaar van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem.

Organist

Als kerkorganist was hij eerst actief in Ooltgensplaat, Middelharnis en Oud-Tonge voor hij in 1976 als organist verbonden werd aan de Hervormde Gemeente Dordrecht en daarmee de vaste bespeler werd van de orgels in de Grote- of Onze Lieve Vrouwekerk en de Augustijnenkerk. In 1997 nam hij daar afscheid. 

Van 1968 tot 1989 was Keijzer organist van Concertgebouw ‘De Doelen’ in Rotterdam. In deze functie trad hij vele malen op als orgelsolist met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Grote belangstelling trok zijn cyclus met het complete orgeloeuvre van Bach die hij tussen 1971 en 1974 uitvoerde op het Flentrop-orgel.

Lees ook
Interview met Arie J. Keijzer

Daarnaast was hij enige tijd hoofdvakdocent orgel aan het Maastrichts Conservatorium en van 1965 tot 1994 als hoofdvakdocent orgel en improvisatie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Ook trad hij op als concertorganist in binnen- en buitenland. Zijn spel werd regelmatig vastgelegd op grammofoonplaat en voor de publieke omroepen.

Componist

Arie J. Keijzer was zeer actief als componist. Hij schreef werken voor orgel, piano en orkest, kamermuziek en oratoria. Zijn orgeloeuvre omvat zowel koraalgebonden als vrij werken, waaronder zes orgelsymfonieën die ontstonden tussen 1980 en 2012. 

Lees ook
In memoriam Arie J. Keijzer (1932-2023)
Arie J. Keijzer speelt in het NCRV-televisieprogramma De Orgelmeesters een deel uit zijn Derde Symfonie op het Kam-orgel in de Grote Kerk te Dordrecht

9 Comments

  1. Ik ken Arie J. Keizer persoonlijk. Een grootheid is van ons heen gegaan. Maar hij rust in vrede.

  2. Denkend aan het ooit goede Nederland (jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw) blijft bij mij Arie J Keijzer daarin een vaste plaats houden. Ik heb hem vele malen in de Doelen gehoord (met literatuurconcerten en ook improvisatieconcerten) en ook enkele malen in Gouda (St Jan), Dordrecht en de laatste keer, alweer een tijd geleden, in de Adventskerk in Alphen ad Rijn. Een veelzijdig organist, componist en- misschien wel het belangrijkst- een bekwaam orgelpedagoog. Hij is zijn vaste registrante (zijn echtgenote) nu achterna gegaan. Dat beiden in vrede rusten in Christus.

  3. Een mooie bewerking over Psalm 121 van Arie Keijzer beluisterd op cd. Een grootse klank van organist André Keijzer vanuit Augustijnenkerk Dordrecht, prachtig!!

  4. Ik denk met heimwee aan zijn improvisatieconcerten rond Kerst. Onvergetelijk!

  5. De Stichting tot behoud van het Nederlandse orgel condoleert de familie Keijzer met dit verlies. Het is ook een verlies voor de orgelwereld, Arie Keijzer heeft in de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren zijn stempel gedrukt op vele leerlingen die met dankbaarheid op hem terugkijken. Je kon een leerling van Keijzer altijd herkennen aan zijn pedaal techniek. Hij maakte nooit geheim van zijn geloof waar hij kracht uit putte. Dat hij moge rusten in vrede.

  6. Ben zeer dankbaar voor de interpretatielessen die ik bij hem volgde, aanvankelijk op zijn drieklaviers huisorgel: “velen gaan hier voor de bijl”, en later in de Grote Kerk. Hij was een betrokken docent met oog voor het detail en het laten opbloeien van een eigen persoonlijke visie. Bevlogen kon hij spreken over Siegfried Reda bij wie hij gestudeerd had, maar ook over de toekomst van Israël en de wereld vanuit bijbels perspectief.
    Na een concert in Enschede werd hij tijdens een nazit bij mij thuis getroffen door een schilderij waarop een verwoeste stad zichtbaar was met vallende kerktorens. Vol passie en als in een visioen schetste hij een beeld van de komende terugkeer van Jezus Christus. Een onvergetelijke ervaring.
    Moge hij rusten in vrede.

  7. Als tiener heel vaak mogen beluisteren. Zijn improvisatieconcerten rond de kerst vergeet ik nooit meer. Een groot gelovig musicus en componist is heen gegaan. Naar mijn mening kreeg hij niet de erkenning die hij zal hebben verdiend met zo’n enorme staat van dienst.

  8. Mijn leraar en collega aan het Rotterdams Conservatorium is niet meer. Hij was een markante persoonlijkheid die vele organisten heeft opgeleid, zeer veel concerten heeft gegeven (o.a. de Doelen, Rotterdam) en een uitgebreid oeuvre aan composities nalaat. RIP.

  9. Een magistrale organist naar wie ik vele malen heb mogen luisteren in de Grote kerk in Dordrecht. Wat een belevenis als hij het orgel liet bulderen, als kind al een geweldige belevenis. Rust in vrede!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.