Organist Gijsbert Lekkerkerker (75) overleden

gijsbert lekkerkerker
Gijsbert Lekkerkerker | © foto Evert-Jan van der Leij / ORGELNIEUWS

Organist Gijsbert Lekkerkerker is zondag 23 oktober in zijn woonplaats Harmelen op 75-jarige leeftijd overleden. Lekkerkerker was behalve als kerkorganist zeer actief als concertgever en orgeldocent, met name op het gebied van improvisatie.

Text Example

advertentie



Gijsbert Lekkerkerker werd op 13 februari 1947 geboren te Woerden. Op zevenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen orgellessen van Gerard Wortman. In zijn jeugdjaren werkte hij bij Vermeulen Orgelbouw te Woerden en studeerde hij orgelimprovisatie bij Cor Kee en orgel bij Haite van der Schaaf.

Na de opleiding orgel solospel en kerkmuziek aan het Utrechts Conservatorium studeerde hij van 1975 tot 1978 aan het conservatorium te Wenen bij Anton Heiller, Hans Haselböck en Isolde Ahlgrimm, waar hij de concertvakdiploma’s orgel en klavecimbel behaalde, met lof van de jury. Later studeerde Lekkerkerker enige tijd aan de Schola Cantorum in Parijs bij André Isoir en Jean Langlais.

Organist

In 1964 werd hij organist van de Maranathakerk te Woerden, gevolgd door aanstellingen in Wenen, Linschoten en Amsterdam. Van 1991 tot 2022 was hij vaste organist van de Hervormde Gemeente Harmelen. 

Lekkerkerker was zeer actief als concertgever over de gehele wereld. Zo trad hij onder meer op in de Notre Dame te Parijs, Westminster Abbey en Washington National Cathedral. 

Docent

Van 1978 tot 2002 was Gijsbert Lekkerkerker docent orgel en improvisatie aan de Stedelijke Muziekschool te Den Haag. Daarnaast had hij een eigen lespraktijk en organiseerde hij improvisatiecursussen op historische orgels in binnen- en buitenland. Lekkerkerker leidde vele honderden organisten op als kerkelijk organist, en was bijzonder geliefd bij zijn leerlingen.

Naast de improvisatiecursussen organiseerde Lekkerkerker, ook orgelreizen naar historische orgels in Europa, daarin bijgestaan door zijn vrouw Hennie. 

Van zijn spel verschenen diverse opnamen met onbekende composities van Nederlandse componisten zoals Samuel de Lange Sr., Johannus Worp en Jan Albert van Eijken en improvisaties. Daarnaast schreef hij liedbewerkingen, onder andere een boekje met tweestemmige psalmbewerkingen, speciaal geschreven voor kinderen.

Onderscheidingen

In 2003 ontving hij de Zilveren Medaille van de Société académique Arts Sciences Lettres voor zijn interpretaties van het werk van Franck, Guilmant en Widor. In 2014 ontving deze onderscheiding in zilver met goud.

Gijsbert Lekkerkerker was al enige tijd ernstig ziek, en leed aan de ziekte van Parkinson. De begrafenis vindt plaats op maandag 31 oktober in Harmelen.

6 Comments

  1. Graag wil ik via deze plek iets van mijn herinneringen aan Gijsbert delen. In 1984 ontving ik als elfjarige jongen, samen met m’n broer, mijn eerste orgellessen aan huis van Gijsbert tot 1991. Via de eerste muziekboeken, toonladders, de kwintencirkel, pedaalspel en muziektheorie werd aan de hand van een door Gijsbert zorgvuldig opgesteld curriculum literatuur gestudeerd uit diverse muziekstijlperioden en van diverse componisten. Het meest staan mij de improvisatielessen bij. Moeiteloos werden thema’s genoteerd, improvisatievormen aangeleerd en halve composities werden in hoog tempo in de les genoteerd, geoefend en besproken. Gijsbert is van enorme betekenis geweest voor mijn muzikale ontwikkeling. Inspirerend waren de vele concerten waar ik mee mocht om te registreren vaak met zijn zoon Jacob. Van de Domkerk in Utrecht, de Oude kerk in Amsterdam, naar de Maartenskerk in Zaltbommel, Hasselt, Steenwijk en Heusden en ook meer naar Basel (CH). Regelmatig volgde na het concert een bezoekje aan de plaatselijke Chinees. Gijsberts vakmanschap, didactisch talent, zijn grote kennis van en enorme liefde voor orgels en enorme, breed ontwikkelde, muzikaliteit hebben een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik ben dankbaar hem als mens te hebben mogen leren kennen. Verdrietig was het om te merken in het voorjaar dat een ernstige ziekte hem parten speelde. Tijdens een bezoek bij hem thuis in het voorjaar beloofde hij een concert van mij in de Sint Janskerk in Montfoort te komen bezoeken in de zomer, wat ik ontzettend leuk vond. En hij was er, ondanks zijn ziek zijn. Met dankbaarheid en verwondering mocht ik afgelopen maandag, samen met de trompettist Coert Hilgeman met wie hij tijdens vele hoogtijdiensten muzikaal had samengewerkt, zijn ‘dankdienst voor het leven’ muzikaal begeleiden. Muziekstukken die hij bij leven gespeeld had (o.a. Bach: Vor deinen Thron, Händel: Dank sei dir Herr) en gedeeltes van zijn composities (God is getrouw, zijn plannen falen niet, Grote God wij loven u, Psalm 150) heb ik mogen spelen. Gijsbert heeft honderden leerlingen het (kerkelijk) orgelspel gedoceerd, de liefde voor het orgel bijgebracht en is hierin tot zegen geweest voor de kerk en de orgelcultuur. Moge zijn gaven voortleven in de muzikaliteit van zijn leerlingen. Ook via deze plek sterkte voor zijn vrouw Hennie zonen Adriaan, Jacob, hun gezinnen en verdere familie.   

  2. Gijsbert, alsjeblieft dankuwel was een van zijn uitspraken die ik regelmatig hoorde tijdens de lessen die ik bij hem volgde in de hervormde kerk van Harmelen, een gedreven musicus waar ik ontzettend veel van geleerd heb. Hij noteerde regelmatig in no time een korte improvisatie waarbij hij steevast de hmmm klank neuriede. Zijn concerten waren perfect voorbereid en met schitterende, goed doordachte improvisaties doorspekt. Voor degenen die zijn improvisaties niet kennen verwijs ik graag naar o.a.a YouTube. De familie condoleer ik hierbij en wens ze veel sterkte in de zware tijd.

  3. Ik heb enkele jaren les van Gijsbert Lekkerkerker gehad. Een boeiende leraar, die veel om de muziek heen wist te vertellen. Improvisatielessen waren heel gestructureerd, en van te voren moest je over de vorm nadenken. Literatuurstudie was meer aan mij besteed. We hebben veel gepraat over orgels, componisten, zijn plannen voor het bouwen van een eigen orgel. De prachtige orgelreizen die hij organiseerde, plaatopnamen met Nederlandse componisten, mooie concerten. Moge hij rusten in vrede en moge zijn muziek nog vele jaren de herinnering aan hem levend houden!

  4. Ik heb ooit eenmaal aan een improvisatiecursus meegedaan in de Lutherse kerk te Den Haag in 1997. Dat ben ik nooit meer vergeten. Hij kon heel systematisch en didactisch verantwoord lesgeven. Het meeste wat hij ons leerde is me dan ook bijgebleven. Het was een markante en bijzondere man, maar helaas ook niet altijd even serieus genomen terwijl het een musicus van formaat was met bijzondere inzichten.

  5. God is getrouw, zijn plannen falen niet … Geweldig stuk St. Maartenskerk Zaltbommel is me altijd bij gebleven. Heel veel sterkte toegewenst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.