Organist Herman van Vliet (77) overleden

Organist Herman van Vliet is vrijdagavond 25 mei op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was een veelgevraagd concertorganist en is als kerkorganist verbonden geweest aan onder meer de Grote Kerk te Oudewater, de Petruskerk te Woerden en de Sint-Joriskerk te Amersfoort.

Text Example

advertentie



Herman van Vliet werd op 17 januari 1941 geboren in de gemeente Lange Ruige Weide (bij Waarder). Hij ontving zijn eerste orgellessen van Wim van der Panne. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde hij vervolgens bij Stoffel van Viegen, Cor Kee en Willem Mudde. In 1965 behaalde hij zijn einddiploma solospel. Later volgde hij ook lessen bij Feike Asma, met name gericht op grote romantische werken, en volgde hij cursussen bij Jean Guillou.

Kerkorganist

Van Vliet is eerst als organist verbonden geweest aan de hervormde gemeenten van Bodegraven, Oudewater en Woerden. In 1990 werd hij hoofdorganist van de Sint-Joriskerk te Amersfoort. In 2011 nam hij daar afscheid.

Concertpraktijk

Van Vliet had een grote concertpraktijk die hem niet alleen door heel Nederland bracht, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Canada en de Verenigde Staten. Kenmerkend voor zijn programma’s was de keuze voor zowel bekend als onbekend en onontdekt repertoire, vaak gelegen in de muziek uit de romantische periode.

Widoriade

In 1983 en 1987 trok hij het land door met zijn ‘Widoriade’, de integrale uitvoering van de tien orgelsymfonieën van Charles-Marie Widor, uitgevoerd op grote Nederlandse orgels. Hij zou de Widor-integrale ook op cd uitbrengen, gespeeld op Cavaillé-Coll-orgels in Frankrijk. Deze en vele andere cd’s bracht hij uit op het door hemzelf opgerichte label Festivo. Zo nam hij ook werk op van onder anderen Bastiaans, Guilmant, koraalbewerkingen en breed geprogrammeerd, romantisch repertoire.

Naast zijn werk als (concert)organist had hij een privépraktijk als orgeldocent en trad hij incidenteel op als orgeladviseur. Ook was hij actief als componist van koraalbewerkingen, veelal liggend in de lijn van Zwart en Asma, maar toch met een eigen stijl.

Onderscheiden

Voor zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd hij door de Société Académique ‘Arts Sciences, Lettres’ onderscheiden met medailles brons (1983), zilver (1991) en verguld (1998). In 2001 werd hij bij zijn 40-jarig jubileum benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2014 ontving hij de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort.

 

© beeld www.hermanvanvliet.com

34 Comments

  1. Bij deze mijn condoleance met het overlijden van Herman van Vliet. In herinnering blijft bij mij Herman van Vliet, als organist en bescheiden mens, een organist om nooit te vergeten.

  2. De familie is niet meer compleet
    De muziekwereld is niet meer compleet

    Een gemis en groot verdriet van een rustig en toegewijd man

    De beroemde organist Herman van Vliet

    Voor altijd in ons hart

  3. Beste familie Van Vliet van harte gecondoleerd met het verlies van uw man en vader, wij wensen u allen veel sterkte toe, ook voor de komende tijd, en Gods nabijheid toegewenst.

  4. De laatste jaren dat ik Herman van Vliet beluisterde, viel mij op dat hij soms ineens een enorme interpretatieve “uitschieter” had in een soms slordig gespeeld programma. Nu lijkt dit negatief maar zo bedoel ik het niet. Een groene tak wordt groener tussen al gedeeltelijk verdorde takken. Wat mij het meest is bijgebleven zijn twee zaken te weten zijn majestueuze interpretatie van het scherzo uit de zesde symfonie van Tsjaikovsky toen hij Mulder verving in de Laurens in R’dam. Adembenemend was dat! En zo had hij nog meer van dat soort “uitschieters” wat maakt dat ik hem herinner als een groot musicus met een enorme drive. Het tweede wat ik herinner was een gesprek met hem na het eindexamen van Evan Bogerd in de Bavo in Haarlem. Hij las altijd met graagte mijn pittig gekruide reacties en artikelen op internet en vond dat ik opkwam voor een cultuurinstelling die “in de verdrukking” was gekomen. Hij uitte de wens nog eens op het Müllerorgel te mogen spelen, het is er niet meer van gekomen. Het typeerde hem dat hij een lp opnam ter ere van J.G. Bastiaans in de Bavo. Jammer dat in de NL orgelwereld een soort “tweekamp” is waar musici/luisteraars worden ingedeeld… Bij Van Vliet ervoer ik dat hij daar onder leed, hij sprak het ook omzichtig uit. Ik pleit ervoor dat deze grenzen meer en meer doorbroken worden zodat men meer oog/oor krijgt voor elkaars specifieke kwaliteiten. Ik durf gerust uit te spreken dat ik Herman van Vliet een groot musicus vond en een vriendelijk, bescheiden mens met een heldere visie.

  5. Lieve familie en dierbaren van Herman van Vliet,
    Gecondoleerd met dit verlies. Velen voelen zich verbonden in de gedeelde liefde voor muziek, de familie en Christus. Geloof hoop en liefde.

  6. Geachte familie,
    N.a.v. een telefoontje van Ds. Van Nieuwpoort, afgelopen zondagavond, ben ik geschrokken van het bericht. Zondag 1ste Paasdag heeft Herman nog gespeeld in de Andreaskapel. Ik wens u heel veel sterkte.

  7. Herman van Vliet overleden!
    Wat een verdriet! Niet te bevatten…. En dan komen er zoveel gedachten, herinneringen bij je boven.
    Ik was vroeger veel op pad met een orgelvriend. We kwamen op diverse plaatsen om orgels te bespelen en dat lukte bijna altijd.
    Eens waren we in de Petruskerk te Woerden. Daar zat een jonge organist van onze leeftijd te studeren. Hij was bezig met de B.A.C.H. van Liszt.
    Wij stonden versteld en zeiden: dit wordt een groot organist! Het was Herman van Vliet. We hadden een leuke ontmoeting met hem.
    Later hebben we hem nog talloze malen horen spelen, het meest in Bolsward en dat was altijd een feest. Hij speelde er graag. Na afloop steeds even een praatje.
    In de loop van de jaren leerden we elkaar steeds beter kennen en hadden we veel contact, zakelijk maar ook op het persoonlijke vlak.
    Dat kwam niet alleen door de cd’s van Piet van Egmond die we als Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum uitbrachten bij Festivo, zijn label, maar ook door ziekte over en weer. Herman was hartelijk, innemend, gevoelig en hij leefde samen met zijn vrouw Lieke intens met ons mee toen we te kampen hadden met ziekte van onze dochter en onszelf. Ook in het geloof waren wij verbonden.
    We hadden soms lange gesprekken over vooral Piet van Egmond die ook hij enorm bewonderde.
    Herman sprak met veel respect over Van Egmond. Zelf was hij ook een groot organist maar hij was uiterst bescheiden, terwijl hij een breed repertoire had en steeds speurde naar nieuw onbekend werk.
    Wat zullen we hem missen, onze vriend Herman! Hij was een begenadigd kunstenaar! Gelukkig hebben we prachtige opnamen waar we nog vaak van hopen te genieten.
    Lieke en kinderen, onze innige deelneming en heel veel sterkte gewenst bij dit grote verlies maar bovenal bidden we om Gods zegen en nabijheid voor de komende tijd. Wij denken aan jullie!

    Rigt en Eelke Zijlstra (penningmeester Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum)

  8. Beste mevrouw van Vliet en kinderen
    De nabijheid van de Heere toegewenst in deze voor u zo droevige dagen.
    Hij kan troosten, Hij alleen. Uw man tientallen malen gehoord, het zal ons blijven heugen, ook zijn vriendelijkheid en bescheidenheid.

  9. Beste mevrouw Van Vliet, kinderen en verdere familie,
    Van harte gecondoleerd met het overlijden van Herman. Wat een schokkend bericht, een groot verlies voor u en jullie, maar ook voor de ‘orgelwereld’ een groot gemis. Hoevele mensen heeft Herman niet geïnspireerd, tijdens concerten, kerkdiensten, orgellessen etc. Dankbaar ben ik dat ik jaren les van hem kreeg in Oudewater, later Amersfoort. Tijdens mijn conservatoriumstudie bleef ik naar hem toegaan, voor interpretatielessen van het Frans-romantische repertoire. Dat was een verademing en verrijking: ongelofelijk veel van hem geleerd. Wat een gedegen visie had hij op deze materie. Veel onderzoek deed hij naar nieuwe muziek, onbekend repertoire, verschillende versies van een sonate of symphonie. Regelmatig zette hij onbekend repertoire op z’n concertprogramma’s, ook grote werken van Bach, Reger, Vierne, Widor, Guilmant maar ook Messiaen. Zoeken naar nieuwe registraties, klankkleuren, verrassende combinaties etc. In archieven, bibliotheken speuren naar muziek, informatie achter de noten ontdekken …
    Ondanks het hoge niveau en grote naam die hij verworven had door z’n harde werken, bleef hij bescheiden, integer en principieel mens. Uniek daardoor. Z’n liefde voor koralen, de psalmen en gezangen, interesse voor theologie … Het geloof was ‘drive’ … En drive hád hij, pit! Gedrevenheid en een eigen manier van spelen, die meteen herkenbaar was.
    Later heeft Herman (vroeger meneer Van Vliet, maar op zijn uitdrukkelijke wens: ‘zeg alsjeblieft voortaan Herman’) diverse koren van mij begeleid. Onder andere in Oudewater en Kamerik. Veel met hem gesproken, gelachen, anekdotes die hier niet vermeld hoeven worden. Maar wát een verlies voor de orgelwereld: eigenlijk de laatste organist van de generatie Feike Asma, Piet van Egmond, Klaas Jan Mulder, Jan Bonefaas, Frans van Tilburg etc.
    Gelukkig zijn er vele platen en cd’s van hem en ook bladmuziek.
    Dank aan Herman voor zijn muzikale erfenis die hij achtergelaten heeft en die aan de jongere generaties doorgegeven moet worden.
    Dat grote talent, waarvan hij wist het van Zijn Schepper te hebben gekregen, is voor velen van zeer grote betekenis geweest. Jacobus Revius dichtte eens (het orgel):

    … voor ons wel droefelijk, die uwen zoete klank,
    heeft deugdelijk verheugd zo vele jaren lang,
    maar wenselijk voor u, die eeuwiglijk hier boven,
    met een veel schoner stem, zult uwe Heiland loven!

  10. Wat een verlies voor hem die hem lief waren. Lieve Lieke en familie van harte gecondoleerd.

  11. Met ontroering kennis genomen van het overlijden van Herman van Vliet. Een zeer nobel mens: Erudiet, integer, hartelijk, oprecht en meelevend. Als musicus begiftigd met grote gaven. Hij is niet meer. ‘Wij schenen sterk, en ach, wij vliegen heen’ (Psalm 90).

  12. Herman van Vliet: een eigenzinnig kunstenaar en ook in zijn persoonlijke optreden geheel zichzelf. Het was een voorrecht hem te kennen en te volgen.

  13. Namens de VOGG gecondoleerd en van harte sterkte! Herman van Vliet zou afgelopen zaterdag aanwezig zijn tijdens onze themamiddag over de jaarlijkse muziekbundel. Hij zou de variaties spelen over Psalm 102 die hij voor onze laatste muziekbundel componeerde. Afgelopen dinsdag belde hij me nog vanuit het ziekenhuis en sprak de wens uit dat we elkaar nog eens zouden ontmoeten. Hij zei ook: ‘Mijn tijden zijn in Gods hand’. Zijn variaties zijn afgelopen zaterdag op een prachtige wijze gespeeld door Arjan Versluis. Na afloop van de bijeenkomst ontvingen we het bericht van het overlijden. Van harte sterkte!

  14. Diep ontroerd. Veel jeugdherinneringen. Waarder knapenvereniging.

  15. Beste familie Van Vliet, oprecht gecondoleerd met het overlijden van uw man, vader en opa. Drie weken geleden speelde hij nog in de avonddienst van de Johanneskerk in Soest en dat werd bijzonder gewaardeerd.
    In mijn familie afkomstig uit Oudewater noemde wij hem “de beste organist van Nederland”. Veel steun en kracht toe gebeden, in deze voor u zo moeilijke en verdrietige tijd. We zullen hem missen.

  16. Geachte mevrouw Van Vliet,

    Namens de St. Orgelconcerten Oude Kerk Voorburg wil ik u van harte condoleren met het overlijden van uw man.
    Met heel veel respect en waardering denken we terug aan de concerten en het contact wat we met hem hadden.

    We wensen u en uw familie veel sterkte toe om dit verlies te verwerken.

    Vriendelijke groet
    Namens de commissie
    Hannie Keijzer

  17. Geachte familie van Vliet, met veel dankbaarheid denk ik terug aan het moment dat ik uw man voor het eerst ontmoette in de Hervormde Kerk van Ameide. Daar ben ik gegrepen door de manier waarop hij het orgel bespeelde. Dat is nu bijna 50 jaar geleden. Samen met mijn vrouw, die jarenlang les van hem heeft gehad, hebben wij jarenlang zijn prachtige concerten bezocht. Wat heeft hij Gods lof gespeeld! Jullie zullen hem vreselijk missen; van harte Gods nabijheid gewenst in deze en de komende tijd

  18. Beste familie Van Vliet,

    Vanaf deze plaats wil ik u condoleren met het verlies van uw man, vader en opa.
    Ik herinner Herman als iemand die zeer begaan was met het lot van zijn leerlingen. De lessen bij hem liepen altijd uit en ik herinner mij dat hij altijd mijn moeder opbelde als ik de reis vanuit Amersfoort naar Zeeland weer aanving.
    Een zachtaardig mens is heen gegaan. Een lege plaats achterlatende.
    Ik u vanaf deze plaats veel sterkte toe voor nu en de komende tijd.

  19. Geachte mevrouw Van Vliet, wij condoleren u van harte met het grote verlies van uw geliefde man. Weet dat hij een grote plaats in ons hart had vanwege zijn grote muzikale gaven. De Nederlandse orgelwereld verliest in hem een groot en gelovig kunstenaar, die ook onze zoon heeft geïnspireerd. Als mens had uw man ook een warme belangstelling naar een ander. Wij hopen hem eenmaal hierboven terug te zien! Wij wensen u van harte Gods zegen en nabijheid in het verwerken van het verlies. Hartelijke groeten, fam. M. van der Slik, Krimpen aan den IJssel.

  20. Beste familie van Vliet, Uitkijkend naar het concert dat Herman komende zaterdag 2 juni zou geven in Bodegraven werden we overvallen door het bericht van zijn overlijden. Van harte gecondoleerd. De herinneringen, vooral aan de waardevolle lessen in Oudewater, blijven in ons geheugen gegrift.

  21. Beste familie Van Vliet, gecondoleerd met het verlies van Herman. Ik schrok heel erg van het bericht.

  22. Beste familie Van Vliet, Gecondoleerd met het verlies van mijn stimulator en orgelleraar. Ik denk met veel vreugde terug aan de orgellessen tot laat in de avond in Oudewater. De naam Herman van Vliet zal zeer gemist worden in de concertaankondigingen. Ik wens u veel sterkte toe.

  23. Beste familie Van Vliet, Gecondoleerd met het verlies van uw man en vader. Ik wens u in deze moeilijke periode veel sterkte toe.

  24. Beste Lieke en kinderen, ‘k Ben zeer geschokt door het overlijden van je man en jullie vader en onze vriend Herman. Van harte heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Zonder het te weten heb ik afgelopen zondagmiddag in mijn Radioprogramma voor de plaatselijke omroep in een uur orgelmuziek Herman in het middelpunt gezet door opnamen van hem op het orgel van de Joriskerk uit te zenden. Een groot orgelliefhebber is ons voorgegaan.

  25. Geachte familie Van Vliet, Van harte gecondoleerd met het verlies van Herman van Vliet. Vanaf mijn kinderjaren (ben nu midden 40) heeft zijn muziek/stijl/bescheidenheid me geraakt, niet in het minst vanuit de inhoud van de Psalmen en liederen zelf. Opnieuw is een leermeester me/ons ontvallen. Sterkte en Gods nabijheid toegebeden.

  26. Een hoogst bescheiden kunstenaar die met grote gaven bedeeld zijn werk mocht doen in afhankelijkheid van z’n Gever. Moge Hij zijn vrouw en familie nabij zijn in dit zo zware verlies.

  27. Beste Lieke, Diep bedroefd condoleer ik je en jouw familie met het zo onverwacht heengaan van Herman. Zijn vanuit het hart vertolkte orgelwerken zijn een blijvende herinnering, mede vastgelegd in zoveel schitterende opnamen.
    Moge de Here God jullie troosten, ziende op de wederopstanding in de eeuwigheid waarvan de schoonheid te proeven is in Hermans nalatenschap voor al zijn orgelvrienden

  28. Een gepassioneerde en gedreven organist is van ons heengegaan.
    Als goede vriend is het gemis nog niet te vatten. Ik wens Lieke en de familie veel genade in de komende tijd. Herman is thuis. Zijn gedachtenis zij ons tot zegen. Psalm 43

  29. Lieve Lieke en familie. Een geweldig bescheiden en aimabel iemand is heengegaan.
    Voor mij persoonlijk een orgelvriend in alle opzichten een muziek-man pur sang!
    De laatste telg uit de “Feike Asma” periode is thuis gekomen.

  30. Hoorde het vanmorgen van Pieter Baak.
    Ik herinner Herman uit de tijd bij Wim van der Panne.
    Ik ken hem als een lieve zachtaardige man.
    Ik wens u, familie sterkte bij dit verdriet en gemis.

  31. Beste Lieke, Gecondoleerd met het verlies van Herman, op 12-jarige leeftijd mijn leraar en later ook mijn broeder in de Heere. Hele fijne herinneringen mogen ons troosten en bemoediging van God geschonken zijn. Het ontroerde mij tot diepste in mijn ziel. Ik bid jullie allemaal de wijsheid en de herinneringen toe die ik ook zelf hoop te blijven behouden tot de tijd dat God wil Hem te aanschouwen en daar het danklied aan te heffen. God zij ons allen genadig.

  32. Lieve Lieke, Evelien, Herbert, Bastiaan, Leonard en alle geliefden van Herman! Mijn oprechte en intense medeleven met het grote verlies van mijn grote inspirator én vriend HERMAN! Wees getroost dat hij nu mag spelen voor zijn schepper, de Heere God!

  33. Een zeer bescheiden en vriendelijk mens is heen gegaan. We wensen mevrouw van Vliet, gezin en de hele familie heel veel sterkte toe met dit groot verlies. Moge de Heere u allen steunen en sterken.

  34. Beste familie Van Vliet, Gecondoleerd door dit verlies van uw man en vader, wij wensen u in deze moeilijke periode zeer veel sterkte toe.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.