Organist, klavecinist en muziekuitgever Hugo Bakker (35) overleden

hugo bakker organist

Organist, klavecinist en uitgever Hugo Bakker is maandag 31 mei plotseling overleden. Bakker was organist van de St. Maartenskerk te Zaltbommel en eigenaar van muziekuitgeverij Valeur Ajoutée.

Text Example

advertentieHugo Bakker werd geboren op 16 juni 1985. Hij studeerde geschiedenis, orgel, kerkmuziek en klavecimbel aan de Universiteit Leiden, het Rotterdams Conservatorium en het Lemmensinstituut te Leuven. Zijn docenten orgel waren onder anderen Bernard Winsemius, Reitze Smits en Luc Ponet. Hij studeerde klavecimbel en continuo bij Kris Verhelst. Daarnaast volgde hij diverse masterclasses.

Bakker won prijzen op concoursen in onder meer Maassluis en Pistoia (Italië). In 2014 mocht hij in Dordrecht de Sweelinck-Müllerprijs in ontvangst nemen.

Van 2008 tot 2010 was hij cantor-organist van de Vredeskapel in Den Haag. Per 2011 volgde zijn benoeming tot organist van de St. Maartenskerk te Zaltbommel en werd hij daarmee de vaste bespeler van het Wolfferts-/ Heyneman-orgel uit 1783.

Hugo Bakker was als docent orgel en klavecimbel aan de muziekscholen van Barneveld, Veenendaal en Zaltbommel. Ook was hij theoriedocent van de ‘excellence’-afdeling van de Muziekschool Amsterdam.

In 2015 startte hij uitgeverij Valeur Ajoutée, gespecialiseerd in orgel- en koormuziek. Daarnaast publiceerde hij (muziekwetenschappelijke) artikelen. In 2017 nam hij in Zaltbommel de cd Humble Regard op.

Hugo Bakker woonde zijn vrouw en twee kinderen in Gouda. Maandag overleed hij nadat hij plotseling onwel werd. De uitvaart vindt dinsdag 8 juni plaats vanuit de Maartenskerk in Zaltbommel. De plechtigheid is te volgen via kerkdienstgemist.nl

11 Comments

 1. Wat een schok! Ik kende Hugo uit zijn studietijd in Rotterdam, zat bij een aantal examens van hem in de commissie. Zo’n aardige, muzikale en intelligente jongeman….. niet te bevatten! Heel veel sterkte voor zijn familie en allen die hem nabij staan!

  • Ook hier enorm geschokken. Kende Hugo ook uit zijn studietijd in Rotterdam — wij volgde beide les bij Bernard Winsemius.

   Van harte gecondoleerd en veel sterkte gewenst aan zijn familie.

 2. Ik heb niets dan goede herinneringen aan onze tijd in het Lemmensinstituut, we zaten in hetzelfde jaar klavecimbel, bij Kris Verhelst. Een fijne man met een groot hart, ik zal hem missen…
  Veel sterkte aan zijn vrouw en kinderen en aan heel zijn familie.

 3. Gisteravond in de vesperviering in de Sint Jan werd Hugo Bakker herdacht.
  ‘O Welt, ich muss dich lassen’ van Gottfried Walther klonk ter nagedachtenis aan hem
  en Hugo werd herdacht in de voorbeden. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en allen die treuren om dit vroegtijdige verlies de troost van God en mensen toe.
  Bert Robben – voorganger

 4. Veel sterkte aan vrouw, kinderen en nabestaanden. Wat een groot verlies. Gods nabijheid in deze moeilijke weg, ook straks naar het graf, toegewenst.

 5. Wat een vreselijk bericht. Ik heb Hugo nooit persoonlijk ontmoet, maar slechts via de mail contact met hem gehad. Het heeft mij enorm goed gedaan dat hij enthousiast was over mijn composities en ze graag wilde uitgeven. Zo’n begaafd mens, zo’n getaleerde musicus, neem alleen die prachtige cd Humble regard: dat hij er ineens niet meer is, is onvoorstelbaar.

 6. Woorden schieten voor ons allen tekort. Jaren geleden was Hugo ook student bij mij; dit in de lessen Liturgiek in Rotterdam. In die tijd maakte ik een cd in de St. Laurent in Parijs. Hugo was één van de registranten. Hij stond midden in de nacht te registreren met in de ene hand een registerknop, en in de andere hand een studie over de psycholoog Piaget. Hij stond te knikkebollen, maar dat boek werd niet opzij gelegd. Dit zegt alles over de leergierige Hugo en zijn vele interesses, vaak ver verwijderd van het musicus zijn. We deelden de grote liefde voor het werk van Messiaen. Ik verwacht dat Hugo nu, net als Messiaen een grote mate van lenigheid (agilité) zal bezitten, die hem in staat stelt nog vele onbekende werelden te ontdekken. Wij zullen ons hem in dankbaarheid blijven gedenken, en bidden om kracht voor zijn vrouw, kinderen en verdere familie

 7. Liefste Hugo, wat een plots maar zeer triest nieuws. We hadden een mooie tijd samen. Ik koester de herinneringen aan al die jaren dat ik deel mocht uitmaken van jouw leven.
  Veel sterkte aan iedereen die jou van dichtbij gekend heeft!

 8. Onbevattelijk! Van harte gecondoleerd en Gods nabijheid gewenst.

 9. Onderweg, in de auto vernamen we dit trieste nieuws. Een fijne, beschaafde muzikant heeft ons verlaten en we zijn sprakeloos. De goede herinneringen zijn (straks) talrijk, zijn vriendschap ook. Maar wat een leegte in gezin, familie, gemeente, muziekscholen, en waar al niet. Dat hij ruste in vrede. Bert en Cobi Becht, Berlicum.

 10. What dreadful news and then at that young age hard to believe. I had contact with him about my next summer tour and he was planning to let me play again in Zaltbommel what I have been doing for years now. I wish the family much strength in these extremely difficult times and may God comfort them!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.