Orgel op YouTube: de keuze van … [12]

orgel op youtube 12

De redactie van de videokolom van ORGELNIEUWS heeft even vakantie. Een keur aan ‘zomergasten’ uit de orgelwereld neemt de honneurs waar. Zij helpen u deze weken uit de algoritmische sleur van YouTube los te breken met hun keuze uit de wonderwereld van orgelfilmpjes uit binnen- en buitenland.

Zomergastredacteur 12 is …

Geerten Liefting | organist, componist en dirigent

Schumanns Toccata

De Nederlandse toporganist Reitze Smits heeft veel interessante transcripties op zijn naam staan. Zijn Variations Sérieuses van Mendelssohn wordt wereldwijd uitgevoerd door grote namen zoals Latry en Bouvard. Ook zijn Rachmaninoff-transcripties zijn uitgegeven bij Valeur Ajouté en worden veel uitgevoerd. 

In dit filmpje een transcriptie van Smits van de fraaie Toccata van Schumann. Het werk, hoewel in deze versie uiteraard het tempo wat lager ligt dan bij de oorspronkelijke versie voor piano, doet het uitstekend op orgel. Dus ja, op deze manier is de orgelwereld een heus concertstuk rijker. Dit technisch uiterst lastige werk wordt feilloos uitgevoerd door Arjen Leistra. Fraaie registraties en prachtig opgenomen. 

Bach, Bakker, Bommel

Een organist waar we allemaal veel aan denken is Hugo Bakker. Hij was een uitstekende speler met een briljante geest, had veel kennis had van muziek en uitvoeringspraktijk en een uiterst ontwikkelde smaak. Hij was bijzonder kritisch op zichzelf en alleen het beste was goed genoeg. Ik weet van hem dat hij over dit filmpje tevreden was, alle reden om dit te delen. Gespeeld vanaf zijn orgel, het orgel waar hij zo trots op was. 

Florentz door Latry

Een van de meest interessante componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw die schreef voor orgel is naar mijn idee Jean-Louis Florentz, leerling van Messiaen, maar tevens etnomusicoloog en taalkundige. In zijn werk hoor je, naast veel Afrikaanse invloeden ook, duidelijk hoorbaar de invloed van componisten als Debussy. Zeer kleurrijke, impressionistische, vrije muziek. 

Het werk van Florentz stelt zeer hoge eisen aan de organist en idealiter een orgel met veel aliquoten zoals een Septième. Orgels die in Nederland amper te vinden zijn …

Dit symfonisch gedicht is een van zijn grote orgelwerken, uitgevoerd door Olivier Latry (Notre-Dame Parijs). Het interessante van dit filmpje is dat je de zeer complexe score mee kan lezen. Een voorbeeldige uitvoering door een van de beste organisten ter wereld. 

Bach door Budding

De triosonates van Bach zijn niet de makkelijkste werken. Al helemaal niet voor concerten en al nog minder voor livestreams. Technisch lastig, muzikaal drie partijen die onafhankelijk van elkaar een verhaal vertellen. Als je dit zo muzikaal en technisch perfect kan spelen tijdens een live-stream, dan hoor je zeker in dit YouTube-rijtje thuis. Daarnaast betreft hebben we het hier over een van de mooiste barokorgels van Nederland. Kortom: een aanrader..

Pakkende Welmers in de Dom

Een van de fraaie YouTube-filmpjes van Jan Hage van afgelopen tijd. Fantastisch werk van de Nederlandse componist Jan Welmers. Zeer pakkend werk, wat het fantastisch doet op dit instrument. Minder bekend werk dan bijvoorbeeld zijn Sequens of Laudate Dominum, maar minstens zo fraai … En wat een organist die dat allemaal maar zo goed gespeeld krijgt op het Domorgel. Veel respect. 

Te Deum laudamus

Nog een Nederlands product: het Te Deum laudamus van Adriaan C. Schuurman, fantastisch uitgevoerd door de Laurenscantorij en organist Jacques van Oortmerssen. Ik werd enkele maanden geleden getipt over dit werk en was zeer verrast. Een groots koorwerk met een grootse orgelpartij waarin alle facetten van het orgel te horen zijn. Er is genoeg prachtige muziek uit eigen land. Helaas geen bewegend beeld in dit filmpje, maar er valt genoeg te genieten en de uitvoering van koor en organist zijn prachtig. Daarnaast verdient dit werk het geluisterd te worden. Van harte aanbevolen.

Zoek op YouTube naar orgel, organ, orgue en je komt in een wonderwereld van mooie en leuke flimpjes, uit binnen- en ook heel veel uit buitenland. Rijp en groen, concerten, demonstraties, analyses en interviews. Kortom: het orgel leeft. Je zou bijna vergeten dat je ook nog met je eigen lijf naar een concert kunt gaan in plaats vanuit je luie stoel dat allemaal te bekijken.

ORGELNIEUWS nodigt de komende tijd organisten en orgelliefhebbers uit om hun favoriete filmpjes te laten zien. Ze worden gepubliceerd in de rechterkolom van de thuispagina, waar altijd al een selectie van recente YouTube-inhoud te zien was. In een redactioneel stukje legt hij of zij zijn keuzes uit.

Bekijk hier de keuze van alle gastredacteuren.