Orgel voor kapel Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch

Text Example

advertentieEen donatie van € 263.000 door het Leye Fonds heeft het mogelijk gemaakt dat in de kapel van het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch een nieuw orgel kan worden gebouwd. Dinsdag 2 juni kon het contract voor de nieuwbouw van het instrument worden getekend met Pels & Van Leeuwen B.V. uit ‘ s-Hertogenbosch.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat in 2011 verhuizen naar een nieuwe locatie waarvoor de nieuwbouw inmiddels van start is gegaan. Bij het ziekenhuis wordt een nieuwe kapel gebouwd in een opvallende eigentijdse vormgeving. Voor het orgel van de huidige kapel (Verschueren, 1970) was geen plaats meer; het zal te koop worden aangeboden. Omdat het bouwbudget voor het ziekenhuis niet besteed mag worden voor een kapel, is de Stichting Vrienden van de Kapel opgericht om een bedrag van € 2 miljoen bij elkaar te krijgen voor de realisatie van de gebedsruimte.

Pels & Van Leeuwen maakte een ontwerp voor het nieuwe orgel met een eigentijdse uiterlijk, aansluitend bij de kapel. Het binnenwerk zal echter geïnspireerd zijn op de negentiende-eeuwse Nederlandse orgelbouw. Bij de bouw zijn de organisten Jan-Derk van Dijk en Jacques van den Dool als adviseur betrokken. De oplevering van het orgel is gepland voor april 2011.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Bourdon 8

Quintadeen 8

Fluit travers 8 D

Octaaf 4

Nazat 3

Octaaf 2 – halve stand registertrekkerMixtuur

Mixtuur III-IV- op tweevoets basis

Terts 1 3/5

Zwelwerk C-g3

Roerfluit 8

Viool de gambe 8 – C-H uit Roerfluit

Fluit harmoniek 4

Salicionaal 4

Gemshoorn 2

Kromhoorn 8 B/D

Pedaal C-f1

Subbas 16

Violon 8

Octaaf 4

Speelhulpen

Koppel Hoofdwerk + Zwelwerk

Koppel Pedaal + Hoofdwerk

Koppel Pedaal + Zwelwerk

Tremulant Hoofdwerk

Tremulant Zwelwerk

Zweltrede

Calcant

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 ontwerptekeningen Pels & Van Leeuwen B.V.