Orgelkunst [nummer 2 2010]

Text Example

advertentiePer 1 juni verschijnt de zomereditie van het tijdschrift Orgelkunst. Blikvanger is het artikel van de Amerikaanse organist en auteur William Peterson over “Stormfantasieën voor het 19de-eeuwse orgel”. De midden 19de-eeuwse stormfantasie, geïmproviseerd of gecomponeerd, was een sonoor spektakel dat de toenmalige luisteraar in vervoering bracht.

Componisten als o.m. Louis-Alfred-James Lefébure-Wély, maar ook Clément Loret en Jacques-Nicolas Lemmens schreven dergelijke programmatische muziek. Peterson schetst het onstaan en ontwikkeling van deze bijzondere vorm waarvoor o.m. Aristide Cavaillé-Coll een uitstekend hulpmiddel vervaardigde: de “pédale d’orage”.

Fons Brouwer (NL) geeft toelichting bij de “Pièce Symphonique” van Louis Vierne die ruim 80 jaar na de creatie door de componist opnieuw vanonder het stof is gehaald en op CD is gerealiseerd door Christine Kamp.

In een derde artikel beschrijft Jan Van Mol de restauratie van het Merklin-orgel uit het midden van de 19de eeuw in de prachtige neogotische kapel van het Instituut van Celst te Antwerpen (zie omslagfoto).

Marc Van Driessen brengt een uitvoerige bespreking van een nieuwe methode voor orgel van Christiaan Ingelse. Daarnaast zijn nog tal van boek-, partituur en CD-besprekingen gepubliceerd.

Een uitgebreide zomerorgelconcertenagenda, talrijke berichten uit de orgelwereld en een inhoudsoverzicht van de internationale orgeltijdschriften completeren deze tweede editie van 2010.

ingezonden bericht

© 2010 www.orgelnieuws.nl