Orgels en onze Monumentenzorgen

Text Example

advertentieToespraak mr. Christiaan J.W. Steenbergen, bestuurslid Vereniging Nederlands Platform voor Orgelkunst en -cultuur en secretaris Vereniging van Orgelbouwers in Nederland tijdens de Nationale Orgeldag op 10 september 2005 in de Domkerk te Utrecht

Orgels en onze Monumentenzorgen

Dames en heren,

Deze mooie Open Monumentendag, deze prachtige Nationale Orgeldag, al jaren een terechte combinatie en dit jaar wel in het bijzonder, biedt ons de mogelijkheid om te midden van de minnaars van het historisch cultuurbezit enkele woorden van zorg te wijden aan de teruglopende aandacht voor de financiële aspecten van restauratie en onderhoud.

Natuurlijk, we vallen het Kabinet niet te hard wanneer maatregelen moeten worden genomen om de economie van het land weer in ordentelijke staat te brengen. Als Vadertje Staat geen centjes heeft, krijgen wij immers ook geen zakgeld! We lopen ook niet te hoop wanneer besloten wordt om structureel aandacht aan verantwoord onderhoud te besteden op basis van een keurige nieuwe regeling. We lopen uiteraard niet zo makkelijk te hoop. Minnaars van historisch cultuurbezit zijn immers genuanceerde, redelijke mensen met groot verantwoordelijkheidsgevoel.