Orgeltocht met workshops in en rond Gouda

Moreau-orgel Sint Jan Gouda

Op zaterdag 9 mei 2020 wordt in en rond Gouda een orgeltocht gehouden. In de Goudse Sint-Jan en de hervormde kerken van Haastrecht en Oudewater gaan orgeldemonstraties gepaard met workshops gemeentezangbegeleiding, harmonisatie en improvisatie.

Text Example

advertentieDe orgeltocht wordt ingevuld door Gerben Budding, Bas Verboom en Gerben Mourik. Zij zullen elk hun ‘eigen’ orgels bespelen en de workshops verzorgen. Het drietal sluit de tocht in Oudewater gezamenlijk af met een concert.

Gouda

De route start om 9.30 uur in de Sint-Jan. Tot 11.00 uur zal Gerben Budding een workshop gemeentezangbegeleiding geven. Hij gaat daarbij in op onder andere het maken of spelen van voorspelen en het toepassen van verschillende begeleidingsvormen. Daarnaast demonstreert hij het Moreau-orgel.

Haastrecht

Het middagprogramma begint in de Hervormde Kerk van Haastrecht. Van 12.30 tot 14.00 uur geeft Bas Verboom een workshop harmonisatie en improvisatie. Zo komt onder andere de vraag aan bod hoe je een Preludium in 18e eeuwse stijl maakt. Verboom zal ook het Van Dam-orgel uit 1847 demonstreren.

Oudewater

De Grote Kerk te Oudewater is het eindpunt van de tocht. Om 15.00 uur geeft Gerben Mourik daar een workshop improvisatie op het romantische Engelse koororgel.

Het afsluitende concert begint om 15.45 uur. Niet alleen wordt het Kam-orgel uitgebreid gedemonstreerd, de bezoekers worden volgens de organisatie ook getrakteerd op ‘een spectaculaire muzikale verrassing’. 

Deelname

De kosten voor deelname bedragen 25 euro voor de hele dag. Ook is het mogelijk een of twee van de drie kerken te bezoeken. De kosten zijn dan 10 euro per locatie. Actieve deelname kost 5 euro per workshop.

Opgeven kan via orgeltocht.hollandscheijssel@gmail.com.

De organisatoren proberen zoveel mogelijk deelnemers de kans te bieden om actief deel te nemen. Daarom wordt actieve deelnemers gevraagd bij aanmelding de workshop van eerste voorkeur en het spelniveau aan te geven.