De Orgelvriend – nummer 10 – 2017

Vrijdag 1 december verschijnt het decembernummer van De Orgelvriend met daarin:

Text Example

advertentieErik Jan Eradus, organist in de voetsporen van Andriessen en De Klerk
Jongstleden september maakte Erik Jan Eradus bekend dat hij met ingang van 1 januari 2018 de taken van Gemma Coebergh als organist van de Sint-Josephkerk in Haarlem gaat overnemen. “Als kerkorganist wil ik natuurlijk vooral doorgaan in de lijn Andriessen – De Klerk – Coebergh.” Interview door Gerco Schaap.

In memoriam Jaap Spaans
Jaap Jan Steensma schreef een ‘In memoriam’ voor Jaap Spaans, pastoor van de Oud-Katholieke Kerk, kanunnik en deken van het Metropolitaan Kapittel van Utrecht en lid in de Orde van Oranje-Nassau. Spaans diende achtereenvolgens de oud-katholieke parochies van Alkmaar, Dordrecht en Culemborg. Binnen de orgelwereld was hij vooral bekend als adviseur van de Oud-Katholieke Orgelraad en als verzamelaar van toetsinstrumenten.

Hinsz-orgel Appingedam voelt zich eindelijk stadsorgel
Het afgelopen jaar onderging het Hinsz-orgel (1744) in de Nicolaïkerk in Appingedam een restauratie door Orgelmakerij Reil, waarbij het instrument – mede dankzij een legaat – werd uitgebreid met een vrij pedaal. Dirk Molenaar maakte in zijn jonge jaren de Van Vulpen-restauratie van 1967-1970 van dichtbij mee en was ook betrokken bij de huidige restauratie.

Muziekbijlage
Op verzoek van de redactie schreef Wouter van Belle, een van de organisten van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht, voor dit decembernummer enkele ‘vrolijke’ Variaties over ‘God Rest Ye Merry Gentlemen’.

Orgelconcours SGO: uitslag 2-1
Voor de dertigste keer vond in de provincie Groningen het orgelconcours van de Stichting Groningen Orgelland plaats. De wedstrijd, gehouden op 14 oktober jl. op het gerestaureerde Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk in Appingedam, leverde drie jonge winnaars op. Een verslag door Albert Rodenboog.

Boekbesprekingen
Met het oog op de feestdagen bevat dit nummer een aantal boekbesprekingen: Alles voor de muziek – Leven en werk van Maarten Willem Kooy van Mieke Breij (door Bert Wisgerhof), Johan van Meurs – Een studie over een pionierend orgeladviseur van Jaap Brouwer (door Gerco Schaap) en Organs & Organists: their inside stories van Jenny Setchell (door Lex Gunnink).

Cd-/dvd-recensies
Christmas Carols (Gerard de Wit)
Messiaen La Nativité du Seigneur (Colin Walsh, Lincoln Cathedral)
Historische orgels van Middelburg (Sietze de Vries)
Franck avant César Franck (Elke Völker, N-D de Bonsecours)
Le Grand Siècle (Ad van Sleuwen, Hilvarenbeek)
Willem van Twillert in Leens

En verder …
Uit de orgelwereld • Pierre Palla Concertorgel • Column ‘Trouwens’ • Nieuwe muziekuitgaven • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© 2017 beeld Gerco Schaap (Erik Jan Eradus), Dirk Molenaar (Appingedam), Roelof Kooiker (SGO-Concours)