Patrick Hopper titulair organist van Pierre Palla Concertorgel

organist patrick hopper
Patrick Hopper bij het orgelhuis in Studio 1 van het MCO in Hilversum

Patrick Hopper wordt de titulair organist van het Pierre Palla Concertorgel in het Muziekcentrum voor de Omroep (MCO) in Hilversum. De Haagse organist wordt de vaste bespeler van het eind 2018 in gebruik te nemen en momenteel in restauratie verkerende voormalige AVRO-concertorgel.

Text Example

advertentieDe Stichting Pierre Palla Concertorgel, die zich inzet voor eerherstel van het vierklaviers theaterorgel, maakte de benoeming deze week bekend. In Patrick Hopper vond men een ‘vaste bespeler, die als theaterorganist met het concertorgel overweg kan’.

Hopper is behalve theaterorganist ook organist/dirigent in de H. Antonius Abtkerk in Scheveningen, waar hij iedere donderdagmiddag een concert geeft. Onlangs speelde hij daar zijn driehonderdste concert. Hopper studeerde piano en orgel aan het Haags Conservatorium en bekwaamde zich later in het bespelen van theaterorgels. Daarnaast is hij actief als componist en arrangeur.

Als bespeler van het concertorgel zal hij zowel traditionele als hedendaagse theaterorgelmuziek gaan uitvoeren.

Lees ook: Subsidie 2,5 ton voor Pierre Palla-orgel Muziekcentrum Omroep

Het concertorgel van het MCO werd in 1936 gebouwd door de Londense orgelmaker John Compton voor de AVRO-studio aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum. Na vertrek van de AVRO uit het omroepgebouw werd het rijksmonumentale orgel opgeslagen. Na een onderbreking door faillissement van Pels & Van Leeuwen begin 2017 wordt het orgel na een doorstart van de orgelmakerij verder gerestaureerd. Het zal naar verwachting in de zomer van 2018 worden opgebouwd in een nieuw orgelhuis in Studio 1 van het MCO.

De bedoeling is het orgel op 11 december 2018 in gebruik te nemen. Dan is het precies vijftig jaar geleden dat de legendarische organist van het AVRO-concertorgel, Pierre Palla, overleed. Het concertorgel zal daarom naar hem worden vernoemd.