Peter van der Zwaag wint 7e Internationale Sweelinck Orgelconcours

Deelnemers en jury van het 7e Sweelinckconcours in de Nieuwe Kerk te Amsterdam | beeld Facebook

Peter van der Zwaag heeft zaterdag 12 oktober het 7e Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck gewonnen. De laatste ronde van het concours werd zaterdagavond gespeeld in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Text Example

advertentieHet concours dat open staat voor alle organisten, ongeacht leeftijd, ging donderdag 10 oktober van start in de Oude Kerk te Amsterdam. De deelnemers kregen de opdracht om drie programma’s van maximaal twintig minuten te spelen met werk van de naamdrager van het concours, Bach, Reincken en andere Noord-Duitse barok. Vrijdag werd het tweede programma gespeeld in de Sint-Bavokerk in Haarlem. Voor het derde en laatste programma stond het orgel van de Nieuwe Kerk te Amsterdam ter beschikking.

Zeven kandidaten

Er hadden zich 39 kandidaten uit 15 verschillende landen voor het concours gemeld. Aan de hand van door hen ingestuurde opnamen werd in een anonieme voorronde een selectie gemaakt door juryleden Martin Haselböck, Andrea Marcon en Jonathan William Moyer. De zeven verkozen kandidaten waren Emmanuel Arakélian (Frankrijk), Ilaria Centorrino (Italië), Jihee Jeon (Zuid-Korea), Alberto Gaspardo (Italië), Abraham Ross (VS), Alessandro Sala (Italië) en Peter van der Zwaag (Nederland).

Jury

De jury voor de eindronden bestond uit Bernard Winsemius (voorzitter), Alessio Corti, Kent Tritle, Erwin Wiersinga en Wolfgang Zerer. De artistieke leiding van het concours was in handen van Matteo Imbruno en Anton Pauw.

Winnaars

Winnaar Van der Zwaag gaat naar huis met een geldprijs van drieduizend euro. Het is voor hem de tweede keer dat hij het Sweelinckconcours op zijn naam mag zetten, twee jaar geleden werd door hem ook de 6e editie gewonnen. De tweede prijs, tweeduizend euro, werd toegekend aan de Italiaan Alberto Gaspardo. De gedeelde derde prijs van duizend euro ging naar de Italiaanse Ilaria Centorrino en de Zuid-Koreaanse Jihee Jeon.