Programma Orgelfestival Haarlem bekend

Op 12 juli gaat de vijftigste editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem van start. Onlangs werd het programma voor het twee weken durende festival bekendgemaakt met daarin wereldpremières en diverse vormen van improvisatie. In veertig openbare evenement, waaronder het beroemde improvisatieconcours, wordt het orgel tijdens het festival in vele facetten gepresenteerd.

Text Example

advertentie 

Het festival gaat op zaterdag 12 juli van start met de Haarlemse Orgeldag. Onder leiding van de stadsorganisten voert een tocht langs vier orgels in de Haarlemse binnenstad. Dag dag besluit met een concert door de Franse organist Louis Robilliard op het symphonische Willibrordus-orgel in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Ensemble Windstreken zal buiten de kerk van zich laten horen in jazz-geïnspireerd repertoire en Dirk Luijmes en de broers Martijn en Stefan Blaak zullen te beluisteren zijn in Canto Ostinato van Simeon ten Holt.

 

Jubileumconcert

Het vijftigjaren jubileum van het festival wordt op dinsdag 15 juli gevierd met een concert door barokspecialist Ton Koopman en Olivier Latry als vertolker van romantische en moderne muziek. Tijdens deze avond in de Grote of Sint Bavokerk zal ook het jubileumboek The Haarlem Essays worden gepresenteerd.

 

Bijzondere gasten

Naast de al eerder genoemde grote namen zal het festival ook worden opgeluisterd door bijzondere gasten als de 85-jarige Italiaanse organist Luigi Ferdinando Tagliavini. Hij zal ook als docent optreden tijden de Zomeracademie. Samen met de Weense organist Michael Radulescu geeft Tagliavini op donderdag 17 juli een concert in de Nieuwe Kerk te Haarlem.

 

Improvisatieconcours

De voorrondes van het Internationaal Improvisatieconcours worden op 14 en 16 juli gespeeld op het Müller-orgel van de Grote of Sint Bavokerk en het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie. De finale wordt op vrijdagavond 18 juli gespeeld op het Müller-orgel van de Grote Kerk. Louis Andriessen schreef het thema voor deze finale. Andere concoursopdrachten zijn verleend aan Roderik de Man, Marcel Wierckx en Hans Haselböck.

 

Slot

Het festival wordt op zaterdag 26 juli om besloten met de wereldpremière van Hugues Dufourts These livid flames. Bernhard Haas zal dan om 15.00 uur het Willibrordus-orgel in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart bespelen.

 

 

Meer informatie en volledige programmering is te vinden op
www.orgelfestivalhaarlem.nl

 

Zie ook

Deelnemers Internationaal ImprovisatieConcours Haarlem 2014 bekend
Haarlem broedplaats voor jong talent
Internationaal Orgelfestival Haarlem 2014

 

 

Foto: Müller-orgel Grote of Sint Bavokerk Haarlem | © 2014 fotografie Gérard van Betlehem