Recordaantal bezoekers voor Internationaal Orgelfestival Haarlem 2016

internationaal orgelfestival haarlem

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem trok dit jaar een recordaantal bezoekers. De 51ste editie van het festival, dat van 16 tot en met 30 juli plaatsvond, werd door ruim 9.800 mensen bezocht, zo maakte de organisatie zondag bekend. Daarmee trok het festival zelfs iets meer bezoekers dan de jubileumeditie in 2014.

Text Example

advertentieCentraal in de eerste festivalweek stond het Internationaal Orgelimprovisatie Concours dat dit jaar werd gewonnen door de Nederlander Geerten Liefting. Het concours kende dit jaar enkele vernieuwende elementen. Naast een ‘klassiek’ thema werd in de eerste ronde geïmproviseerd bij poëzie; in de de tweede ronde moesten de deelnemers ook een duo-improvisatie met een slagwerksters aangaan. De vier finalisten kregen ook nog eens de opdracht bij een stomme film te improviseren.

Zomeracademie
Een ander belangrijk deel van het festival is de Zomeracademie, een masterclass-programma voor professionele organisten en vakstudenten. Ook dat trok een recordaantal van bijna 120 veelal jonge deelnemers uit ruim dertig landen. Met name het aantal studenten uit Aziatische landen was opnieuw groot. Aan de masterclass Young Talents namen acht spelers deel in de leeftijd van 13-18 jaar, afkomstig uit Portugal, Nederland, Italië, Oostenrijk, de VS en China. De uitnodiging aan jonge componisten voor deelname aan de Young Composers-masterclasses leverde werken op van componisten uit Chili, Letland, Zuid-Korea en Griekenland.

Publieksevenementen
Naast programma’s voor actieve deelnemers waren er ook publieksevenementen als concerten, masterclasses en lezingen. Met name de ‘duo-concerten’ met steeds twee prominente gastorganisten in de Grote of Sint-Bavokerk wisten veel publiek te trekken. Behalve de orgels in de stad Haarlem werden ook concerten en andere activiteiten georganiseerd rond bekende instrumenten in Zwolle, Doesburg, Zutphen, Rotterdam, Leiden en Alkmaar.

Programmering
De programmering reikte van 16e-eeuws repertoire tot de wereldpremière van ‘Jimmy Smith in Paradise’ voor orgel en percussie van Gavin Bryars. Tijdens het openingsconcert stond een arrangement van Carl Orffs ‘Carmina Burana’ op het programma. Een concert voor orgel en slagwerk, met muziek van onder meer Frank Zappa en de wereldpremière van het opdrachtwerk ‘Jimmy Smith in Paradise’ van Gavin Bryars, zijn door Omroep Max opgenomen en wordt op 2 augustus uitgezonden. Deze opdrachtcompositie is geschreven in samenwerking met het Franse orgelfestival Toulouse-les-Orgues en Het Orgelpark Amsterdam. 

De 52ste editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem vindt plaats van 14 tot en met 28 juli 2018.

 

Zie ook

 

 

© 2016 beeld Internationaal Orgelfestival Haarlem