Geerten Liefting winnaar 51ste Internationaal Orgelimprovisatie Concours Haarlem

Geerten Liefting

Het 51ste Internationaal Orgelimprovisatie Concours Haarlem is vrijdagavond 22 juli gewonnen door Geerten Liefting. De finale vond plaats in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.

Text Example

advertentieOp het Müller-orgel gingen de finalisten Lukas Grimm, Martin Sturm, Peter Schleicher (D) en Geerten Liefting (NL) met elkaar de strijd aan.

Voorafgaand aan de concoursfinale werd stil gestaan bij het overlijden van André Isoir. De woensdag 20 juli overleden Franse organist was drievoudig winnaar van het improvisatieconcours (1966-1968). Jos van der Kooy speelde ter nagedachtenis aan Isoir ‘Vor deinen Thron tret ich hiermit’ van Bach.

De finalisten moesten voor hun eerste, 7 tot 7,5 minuut durende improvisatie aan de slag met thematisch materiaal van componist Peter Adriaansz, bestaande uit vijf ‘loops’, waarvan er minimaal drie gebruikt dienden te worden.

Voor de tweede improvisatie kregen de deelnemers de opdracht de zwijgende film ‘Regen’ (1929) van Joris Ivens (1898-1989) van een live ‘soundtrack’ te voorzien.

Het concours begon met acht deelnemers uit Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en de Verenigde Staten. De eerste en tweede ronde van het concours werden maandag en woensdag gespeeld in de Grote of Sint Bavokerk en de Philharmonie. Evenals bij de vorige editie koos de jury, bestaande uit Thierry Escaich en Thomas Lacôte (F), Guy Bovet (CH), Ansgar Wallenhorst (D), Bert van den Brink (NL) en voorzitter Neil Wallace (NL), dit jaar voor vier finalisten.

Ook het publiek werd gevraagd een favoriet aan te wijzen. De Flentrop Publieksprijs ging naar Martin Sturm en werd uitgereikt door directeur Erik Winkel van Flentrop Orgelbouw.

Prijzen
De winnaar van het concours ontvangt een geldprijs van 5.000 euro en wordt uitgenodigd om concerten te geven in onder meer de Notre-Dame te Parijs, tijdens festivals in Toulouse en St. Albans (GB), in Duitsland, België, de Domkerk te Utrecht en tijdens de volgende editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. De winnaar van de publieksprijs ontvangt een bedrag van 500 euro.

Festival
Het Internationaal Orgelimprovisatie Concours maakt deel uit van het Internationaal Orgelfestival Haarlem dat nog tot  30 juli duurt.

 

Zie ook


Lees  het blog van winnaar Geerten Liefting

 

3 Comments

  1. Geerten Liefting, ben blij voor jou in mijn geboorteplaats Woerden. Gefeliciteerd om zo’n muzikale collega in mijn omgeving te hebben. We zullen zeker nog heel veel van U te horen krijgen. De Bonaventurakerk in Woerden heeft twee prachtige orgels, mooie nagalm en een jonge organist op de juiste plek. Kom eens naar Harmelen, vr gr. Gijsbert Lekkerkerker kerkmusicus I Herv. Kerk Harmelen.

  2. Van harte gefeliciteerd Geerten Liefting, ondanks een te bespeuren stukje onzekerheid over je vorige optreden (blog 3) dus toch met de winst uit Haarlem wegrijden, knap gedaan!

  3. Geerten Liefting gefeliciteerd met het winnen van het concours!
    Ook mooi dat Jos van der Kooy ‘Vor deinen Thron’ speelde als nagedachtenis voor André Isoir. Datzelfde stuk werd ook gespeeld op de begrafenis van mijn vader nu een jaar geleden. Hij was een zeer frequente bezoekers van de Haarlemse orgelconcerten.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.