Recordaantal bezoekers Internationaal Orgelfestival Haarlem

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem heeft in de vijftigste editie een recordaantal van ruim 9.000 bezoekers getrokken. Dat zijn ruim 2.000 bezoekers meer dan in 2012. Dat maakte de organisatie bekend na afsluiting van het evenement dat van 12 juli tot 26 juli plaatsvond.

Text Example

advertentieNiet alleen de concerten en andere publieksevenementen mochten rekenen op veel belangstelling, ook de ZomerAcademie kende een recordaantal van 117 deelnemers uit dertig landen van alle continenten. Het aandeel Aziatische studenten was groter dan ooit.

Jong talent
Aan de masterclasses voor jonge talenten deden vijf spelers mee in de leeftijd 15 tot 18 jaar uit Ierland, Nederland en China. Aan de YoungComposers-masterclasses werd deelgenomen door jonge componisten uit Duitsland, Italië en China.

Afgeladen
Het jubileumconcert door Ton Koopman en Olivier Latry zorgde dinsdag 15 juli voor een afgeladen Grote of Sint Bavokerk (foto). Ook de andere concerten in de Bavo, waarbij telkens twee prominente gastorganisten speelden, en de drie rondes van het ImprovisatieConcours werden druk bezocht.

Gemist
Voor wie het festival heeft gemist is een en ander nog na te luisteren. Zo is het jubileumconcert door Koopman en Latry door Omroep Max uitgezonden in het Avondconcert op Radio 4. De winnende improvisaties van 2014 (en eerder) zijn te beluisteren op Soundcloud. Het slotconcert door Bernhard Haas in de in Kathedrale Basiliek Sint Bavo zal later deze zomer op Radio 4 te beluisteren zijn bij Omroep Max. Het tijdens dit concert in wereldpremière gegane werk These livid flames van Hugues Dufourts zal in september en oktober ook live te beluisteren zijn in het Orgelpark en tijdens het festival Toulouse-les-Orgues.

Het volgende Internationaal Orgelfestival Haarlem zal plaatsvinden van 16 tot en met 30 juli 2016.

 

Zie ook

 

© 2014 fotografie: Internationaal Orgelfestival Haarlem