Saint-Saëns – Organ Works I – Transcriptions [RECENSIE]

Text Example

advertentieSaint-Saëns – Organ Works I – Transcriptions

Gerard Brooks plays the Organ of St. Ouen, Rouen (Cavaillé-Coll 1890)

Marche Héroique, op. 34 (transcr. by Guilmant); Le Cygne (transcr. by Guilmant); Berceuse, op. 105 (transcr. by Guilmant); Prélude du Déluge, op. 45 (transcr. by Guilmant); Rêverie du Soir (a Blidah), op. 60 (transcr. by Guilmant); Marche d’Hyménée, op. 19 (transcr. by Guilmant); Hymne à Victor Hugo, op. 69 (transcr. by Guilmant); Proserpine: Prélude du 2ième Acte (transcr. by Busser); Andante, op. 32 (transcr. by Busser); Adagio, op. 78 (transcr. by Bernard); O Salutaris, op. 4 (transcr. by the composer); Marche du Synode (transcr. by Boëllmann)

Label: Priory Records

Nummer PRCD872

Speelduur: 79’59”

Booklet: 20 pagina’s (EN)

Prijs: € 18,50

Muzikale interpretatie: * * * *

Programmakeuze: * * * *

Keuze van het instrument: * * * *

Kwaliteit van de opname: * * * *

Informatie in het boekje: * * * *

Grafische vormgeving: * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]
Op 16 augustus vorig jaar, tijdens de laatste dag van onze vakantie, maakte ik voor het eerst van mijn leven kennis met het wereldberoemde Cavaillé-Coll in de St.Ouen in Rouen. We werden ontvangen door de organiste van de kerk, Marie-Andrée Morrisette-Balier, die als een moederkloek waakt over dit orgel. Samen met haar echtgenoot draagt zij zorg voor de bespeelbaarheid van het orgel. Een half uur voor onze afspraak was zij al aanwezig om het orgel speelklaar te maken.

Ondanks de steeds slechter wordende technische staat blijft het een gewild instrument voor cd-opnames van Frans-Romantisch repertoire. Dit komt door de onvoorstelbare klankschoonheid die ook voor mij het bespelen en in de kerk beluisteren van deze “Michelangelo van het orgel” tot een zeer emotionele belevenis maakte.

De cd die hier voor me ligt is het eerste deel van een cd-cyclus met de integrale orgelwerken van Camille Saint-Saëns (1835-1921). De muziek van Saint-Saëns is geworteld in de klassieke traditie. In tegenstelling tot andere componisten uit zijn tijd staat bij hem de vorm van de compositie altijd boven de emotie. Zijn muziek laat transparantie en overzichtelijkheid horen gepaard met elegantie.

Deze cd is gevuld met op één na alle orgeltranscripties van Saint-Saens muziek, gemaakt door zijn vrienden en collega’s Guilmant, Henri Busser, Émile Benard, Léon Boëllmann en door hemzelf. Het resultaat is een fraaie afwisseling tussen bewerkingen van orkest-, kamer- en koormuziek.

Meer dan de helft van deze cd wordt ingenomen door bewerkingen van Alexandre Guilmant, ook een componist die vormvastheid hoog in het vaandel had. Guilmant was een uitgesproken tegenstander van het spelen van orkestwerken op een orgel omdat in zijn ogen de “nobele orgelklank” door goedkope effecten geweld zou worden aangedaan.

In de transcriptie van Saint-Saëns’ Marche Heroïque, waarmee deze cd opent, wordt meteen duidelijk dat een verantwoorde synthese tussen orgel en orkest mogelijk is zonder dat het orgel zijn waardigheid verliest. Ook de overige bewerkingen komen op het Cavaillé-Coll orgel uitstekend tot hun recht.

De Engelse organist Gerard Brooks, in Nederland vrij onbekend, studeerde orgel aan het Lincoln College te Oxford en later bij Daniel Roth in Parijs en bij Nicolas Kynaston. Sinds 2008 is hij Director of Music aan de Westminster Central Hall in London.

Brooks’ elegante speeltrant sluit mooi aan bij de muziek van Saint-Saens. Het Cavaillé-Coll-orgel geeft hij soms een Engelse touch, vooral in de orkestrale transcripties. Opvallend is ook dat het orgel op deze cd transparanter klinkt dan op andere opnamen.

Het is dan ook interessant in het booklet “A Guide to registrations used” te lezen, waarin Brooks globaal de gebruikte registraties per werk uiteenzet. Deze uitleg leest prettiger dan een droge opsomming van alle registratiewisselingen middels afkortingen van registernamen of nummers.

Het booklet is verder sober uitgevoerd met nuttige informatie in het Engels over Saint-Saëns, toelichtingen per werk, het Cavaillé-Coll orgel en een kort CV van Gerard Brooks. [ARJEN LEISTRA]

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2009 www.orgelnieuws.nl