Sweelinck Oeuvreprijs voor Orgelpark Amsterdam

© beeld Orgelpark Amsterdam

Het Amsterdamse Orgelpark krijgt de Sweelinck Oeuvreprijs. Dat heeft het bestuur van de Stichting Jan Pieterszoon Sweelinckprijs gisteren bekend gemaakt.

Text Example

advertentieDe prijs wordt toegekend ‘omdat dit initiatief uniek is in zijn opzet en beschikt over een bijzondere collectie orgels. Aparte vermelding verdienen de bouw van het Utopa-orgel en de digitale speeltafel met zijn uitgebreide speelmogelijkheden.’, aldus het bestuur.

Broedplaats

‘Het Orgelpark is mede dank zij compositieopdrachten een broedplaats voor nieuwe orgelmuziek en durft ongebaande wegen te kiezen. Het biedt een podium voor jong talent en vormt ook een verbinding met de wetenschap. Met dit alles levert het Orgelpark een grote bijdrage aan de Nederlandse orgelcultuur.’

Het bestuur van de Stichting J.P. Sweelinckprijs liet zich adviseren door een jury die werd gevormd door Klaas Stok en Hans Leenders.

Prijzen

De stichting, die als doel heeft de orgelkunst en -cultuur in Nederland te bevorderen, looft sinds het begin van deze eeuw prijzen uit. Naast een oeuvreprijs is in 2009 ook een stimulerings- of innovatieprijs voor jonge organisten ingesteld.

De laatste oeuvreprijs ging in 2012 naar Bert Matter. Eerdere werden Jan Jongepier, Jan Welmers, Leo van Doeselaar en Reitze Smits voor hun werk gelauwerd. Het is voor het eerst dat een organisatie de prijs krijgt toegekend.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdagavond 9 mei 2020 tijdens een feestelijk concert in het Orgelpark. Hieraan werken eerdere winnaars van de Sweelinck-Mullerprijs mee: Jacob Lekkerkerker, Hugo Bakker en Laurens de Man.