Toon Hagen benoemd tot organist Grote Kerk Apeldoorn

Toon Hagen wordt de nieuwe organist van de Grote Kerk te Apeldoorn. Dat maakt de protestantse gemeente bekend in haar kerkbrief van 16 juni.

Text Example

advertentieHagen wordt eind november dit jaar bevestigd als opvolger van Wout van Andel die dan afscheid neemt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

De benoeming volgt op een begin dit jaar opgezette sollicitatieprocedure. De kerkenraad heeft de voordracht van de sollicitatiecommissie overgenomen en is tot benoeming overgegaan.

Toon Hagen (*1959) is momenteel als cantor-organist verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk te Zwolle.

 

9 Comments

 1. Ja wat zullen we zeggen. D.V. over twee jaar staat dit prachtige orgel er tip-top bij
  Terugplaatsing van het historisch pijpwerk, wat moet je nog meer. Dan moet je wel heel zwaarwegende argumenten hebben om deze orgelreus te verlaten.
  Het kan ook wezen om de romantiek in te duiken. En daar kan Toon volop mee aan de gang.
  Het orgel staat als een huis. Het heeft een prachtige volle klank, en het mengt zich wonderwel met het latere toegevoegde klavier.
  Men overtuige zichzelf door op YouTube de volgende opnamen te beluisteren. De zg. blauwe-groene-gele-cd-het orgel van de Grote Kerk in Apeldoorn.
  Van een groot harmonium is totaal geen sprake.

 2. De typering als groot harmonium kan ik beslist niet onderschrijven.
  Kwalitatief gezien kan het orgel van Apeldoorn echter niet in de schaduw staan van Zwolle. Als vaste bespeler betekent dit wel een achteruitgang. Wellicht zijn er andere redenen, die aanleiding zijn naar Apeldoorn te verkassen.

 3. Waarschijnlijk omdat de Grote Kerk Zwolle gesloten is en daar geen reguliere diensten meer gehouden worden? Dan wordt het ambt van organist wel wat karig….ook al is het een fenomenaal instrument. Als organist wil je spelen, juist ook diensten begeleiden (lijkt mij).

 4. In eerste instantie reageerde ik net als Drikus. (Hoewel, groot harmonium …) Maar Aart geeft de verklaring al.
  Dus van harte gefeliciteerd Toon. C’est le Toon qui fait la musique.

 5. Heel goed nieuws, felicitaties aan Toon én aan Apeldoorn. Hopelijk bloeit hij hier weer helemaal op en inspireert het tot nieuwe composities!

 6. Daar kan ik met mijn pet niet bij … ‘k Ben dan ook heel erg benieuwd waarom hij een fenomenaal orgel als in Zwolle inruilt voor het grote harmonium in Apeldoorn.

  • Drikus maakt duidelijk dat hij het orgel niet goed kent. Wind blijft een probleem daar lijkt het en de enorme kas werkt ook niet echt mee aan een optimale klank uitstraling. Maar wat een fenomenaal mooi orgel deze Witte, als je goed registreert.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.