VLOG Restauratie Hinsz-orgel Petruskerk Leens #3

In oktober 2019 brak voor het Hinsz-orgel (1733) in de Petruskerk te Leens een adempauze van een jaar aan. Misschien wel het bekendste dorpsorgel van Nederland ondergaat momenteel restauratief groot onderhoud, uitgevoerd door Orgelmakerij Reil te Heerde. Met de camera volgen zij de werkzaamheden op de voet. Deel 3: vijf nieuwe spaanbalgen en terugplaatsing van het pijpwerk.

Text Example

advertentieIn 1968 werd de laatste grote restauratie van het Hinsz-orgel afgerond. Na een halve eeuw regulier onderhoud was het tijd voor groot onderhoud. En met een halve eeuw meer kennis wordt het orgel wat dichter bij zijn oorsprong gebracht. Dat betekent reconstructie van vijf spaanbalgen en correctie van neobarokke invloeden in de intonatie.

In deel 2 was te zien hoe de windladen in de werkplaats van de orgelmakerij werden gerestaureerd. In dit derde deel zijn beelden te zien van het maken en plaatsen van de vijf spaanbalgen. De wat vaal geworden eiken kas is door vrijwilligers opnieuw stralend in de was gezet. Ook het pijpwerk is weer terug op het Hogeland waar een begin is gemaakt met correctie van de intonatie.

Lees ook
VLOG Restauratie Hinsz-orgel Petruskerk Leens #2
Lees ook
VLOG Restauratie Hinsz-orgel Petruskerk Leens #1
Lees ook
Een jaar ‘adempauze’ voor Hinsz-orgel Leens: restauratie aanstaande