Willeke Smits wordt organist Hooglandse Kerk Leiden

Willeke Smits wordt de nieuwe organist van de Hooglandse Kerk te Leiden. Haar benoeming werd vandaag in de ochtenddienst van de Leidse Binnenstadsgemeente bekendgemaakt.

Text Example

advertentieDe 42-jarige Smits wordt de opvolger van Theo Visser die zijn positie in 2017 om gezondheidsredenen moest opgeven. Willeke Smits kwam naar voren na een sollicitatieprocedure die begin 2018 door de Leidse Binnenstadsgemeente werd opgestart.

Uit negentien sollicitaties werden acht kandidaten uitgenodigd voor een gesprek met de sollicitatiecommissie, waarna in mei 2018 proefspel  door drie overgebleven sollicitanten volgde voor een deskundigencommissie waarin de organisten Hayo Boerema, Jos van der Kooy en Sietze de Vries zitting hadden. Hieruit kwam Willeke Smits als meest geschikte kandidaat uit de bus.

Willeke Smits (*1975) is momenteel als cantor-organist verbonden aan de Tuindorpkerk van de Protestantse Gemeente Utrecht. Ze studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge.

Naast haar kerkmuzikale aanstelling is zij actief als concertorganist, organiseert zij voor Stichting Kerkzang.nl de jaarlijkse KerkMuziekDagen voor de Jeugd en is zij bestuurlijk betrokken bij de Stichting Utrecht Orgelland. Van haar spel verschenen cd’s met werk van Andriessen, Walther en een cd met opdrachtwerk van Ad Wammes.

Smits wordt in Leiden de vaste bespeler van het De Swart/Van Hagerbeer-orgel, een 19e-eeuws kabinetorgel en het Father Willis-orgel uit 1892. Ook zal zij de Leidse Cantorij begeleiden. Haar benoeming gaat in op 1 augustus 2018.

 

© 2018 beeld Marianne Ulrich

 

1 Comment

  1. Van harte gefeliciteerd met deze TOP-musicus als vaste organist van de mooiste kerk in Nederland!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.