André de Jager benoemd tot stadsorganist Papendrecht

André de Jager

André de Jager mag zich scharen in de rij van Nederlandse stadsorganisten. De gemeente Papendrecht heeft hem zaterdag 20 februari benoemd tot stadsorganist van de Zuid-Hollandse plaats. 

Text Example

advertentieAfgelopen zaterdag vierde André de Jager zijn veertigjarig jubileum als organist met een concert in de Bethlehemkerk in Papendrecht. Daar kreeg hij uit handen van burgemeester De Bruin de bij de eretitel behorende oorkonde uitgereikt. De Jager ontving de eretitel als ‘een blijk van waardering van het gemeentebestuur voor’ zijn ‘uitmuntende staat van dienst’. ‘De Stadsorganist kan een bijdrage leveren aan het behoud van de orgelcultuur, kan nieuwe doelgroepen betrekken bij orgelles, deskundigheid op het gebied van orgelbouw en orgeltechniek overdragen en educatieve projecten organiseren’, zo laat de gemeente op haar website weten.

André de Jager (*1964) gaf in 1976 zijn eerste orgelconcert in de Christelijke Gereformeerde Kerk te Sliedrecht. Hij studeerde bij onder anderen Jan J. van den Berg, Jan Bonefaas, Ben van Oosten en Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin. Hij geeft regelmatig concerten in binnen- en buitenland en heeft niet alleen een groot aantal opnamen op zijn naam staan, van zijn hand verscheen ook een aantal composities waaronder vijf orgelsymfonieën. Sinds 1985 is De Jager hoofbespeler van het Blank-orgel in de Bethlehemkerk te Papendrecht. Daarnaast geeft hij orgel- en muziektheorielessen en begeleidt hij tal van koren.

De (mestaal honoraire) functie van stadsorganist mag zich de laatste tijd in grote belangstelling verheugen. In de afgelopen anderhalf jaar werden stadsorganisten benoemd in Middelburg, Schiedam, Hilvarenbeek, Hoorn, Doesburg en Zierikzee. Inmiddels kennen 21 gemeenten een dergelijke functie.