De Orgelvriend – november 2019

Op vrijdag 1 november verschijnt het novembernummer van ‘De Orgelvriend’. Met ditmaal:

Text Example

advertentieInterview met Mannes Hofsink

Mannes Hofsink (1981) is per 1 september benoemd tot kerkmusicus van de Nieuwe Kerk in Groningen. Hij was sinds 2003 cantor-organist van de Grote Kerk in Meppel. Hij is daar nog steeds stadsbeiaardier en heeft een lespraktijk. Lex Gunnink sprak met deze ‘kerkorganist in hart en nieren’ over zijn sollicitatie en ‘groeimogelijkheden’ en over zijn beiaardierschap.

Mannes Hofsink | © fotografie Lex Gunnink
Van Walcker naar Walker

Sinds april van dit jaar is de Grote Kerk in Elst verrijkt met een nieuw koororgel. Het is afkomstig uit de St John the Baptist’s Church in Winchester (GB) en werd door orgelmaker F.R. Feenstra uit Grootegast gerestaureerd en uitgebreid. Het voormalige Walcker-koororgel kreeg een plaats in Bad Nieuweschans. Een artikel van Carel van Gestel, bekend van zijn publicaties over kerken en orgels in de Betuwe.

Het Walker-koororgel in de Grote Kerk te Elst | © fotografie Gerco Schaap
De finale van het Tweede Ambitus Orgelconcours

Lourens Stuifbergen doet verslag van de finale van de interpretatiewedstrijd voor jonge amateur-organisten en conservatoriumstudenten die op 7 september jl. plaatsvond in de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam. Hij steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. “Het is bijna onvoorstelbaar waar deze organisten al op jonge leeftijd toe in staat zijn”.

Finale Ambitus Orgelconcours| © fotografie Dick Sanderman
Nieuwe muziekuitgaven

Nieuwe delen uit de reeks Psalmbewerkingen voor orgel van Margreeth de Jong en twee nieuwe uitgaven van Kees van Eersel worden besproken door Dick Sanderman. Lex Gunnink bespreekt de Goudse Suite van Christiaan Ingelse en Lourens Stuifbergen laat zijn licht schijnen over de Bärenreiter-uitgave van de verzamelde orgelwerken van Alexander Glazunov.

Muziekbijlagen

Deze maand maar liefst twee muziekbijlagen: een voorspel en koraal Psalm 87 van Jan Peter Teeuw en als extra een van de winnende bijdragen voor de compositiewedstrijd die ‘Orgelkids’ ter gelegenheid van het tienjarig bestaan uitschreef: Organfun van Christiaan Ingelse. Hij won er de tweede prijs mee in categorie A (‘Doe-orgel solo’).

En verder