‘Hollands Trio’ orgel Oude Kerk Amsterdam geadopteerd door Vox Humana

Vox Humana orgel Oude Kerk Amsterdam

Donateurs en sponsors van Stichting Vox Humana hebben de gelden bijeengebracht voor de adoptie van het ‘Hollands Trio’ van het in restauratie verkerende Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk te Amsterdam. Dat meldt het bestuur in haar onlangs verschenen nieuwsbrief. Het gaat om zo’n 15.000 euro.

Text Example

advertentieDe stichting ontfermt zich daarmee financieel over de drie registers Baarpijp, Quintadeen, Vox Humana en de tremulant van het Bovenwerk van het achttiende-eeuwse orgel. Deze registercombinatie is op veel klassieke Hollandse stadsorgels terug te vinden en wordt daarom ook wel het Hollandse trio genoemd.

Succesvol
In 2013 ging Stichting Vox Humana van start met de geldwerving ten bate van de restauratie van het register Vox Humana (foto boven). Die actie bleek twee jaar geleden zo succesvol dat het mogelijk was om ook de tremulant van het Bovenwerk te adopteren. Om het complete registertrio op haar naam te kunnen zetten, werd de enthousiaste achterban van de stichting gestimuleerd om meer bij te dragen. Dat doel werd onlangs met de hulp van donateurs, sponsors en ‘een gulle gever’ bereikt.

Restauratie
In september 2014 begon de restauratie van het Vater/Müller-orgel met werkzaamheden aan de natuurstenen onderbouw. Vorig jaar september kon Orgelmakerij Reil te Heerde een aanvang maken met de restauratie van het instrument zelf. De kosten daarvan zijn begroot op 1,3 miljoen euro.

 

In deze video is de beroemde Vox Humana van het Oudekerksorgel te horen in Josef Rheinbergers Cantilena:

 

Zie ook:

 

© 2016 beeld Stichting Vox Humana / YouTube