Jan Jongepier 80 jaar geleden geboren, 10 jaar geleden overleden

jan jongepier

Vrijdag 26 februari was het 80 jaar geleden dat organist en orgeldeskundige Jan Jongepier werd geboren. Op 31 juli 2011 overleed hij, dit jaar dus 10 jaar geleden. Stichting Organum Frisicum besteedt dit jaar extra aandacht aan hem.

Text Example

advertentieJan Jongepier is van grote betekenis geweest voor de orgelcultuur in Leeuwarden en Friesland. Op verschillende wijze heeft hij die een stimulans gegeven: door het geven van concerten, begeleiden van orgelrestauraties, organiseren van excursies en het schrijven van publicaties heeft hij het Friese orgellandschap op de kaart gezet.

Wie hem als excursieleider meemaakte kon niet alleen genieten van zijn orgelspel en improvisaties, maar zeker ook van zijn ‘smeuïge’ inleidingen. Daarbij kon hij met groot gemak en in begrijpelijke taal putten uit zijn encyclopedische kennis van orgels.

Eén compositie

Hij was een begenadigd en zeer gewaardeerd improvisator en heeft helaas nauwelijks gecomponeerd. Eén compositie is overgeleverd: de Partita ‘Erschienen is der herrliche Tag’. Dit jeugdwerk schreef hij in 1958, vlak na zijn aanstelling als organist van het Garrels-orgel in Purmerend.

Jongepier speelde het werk zelf in 2004 in op een cd op het Flentrop-orgel in Groenlo. In 2018 verscheen de partita in druk in het ‘Leeuwarder Orgelboek’, uitgegeven door Boeijenga Music. Deze partita is nu opnieuw door Boeijenga in een losse uitgave gepubliceerd.

Hommage

Als hommage aan Jongepier heeft Organum Frisicum op haar You Tube-kanaal een opname van deze partita geplaatst op het Müller-orgel van de Grote Kerk in Leeuwarden, waar Jongepier jarenlang organist was. Het stuk wordt gespeeld door Gerwin Hoekstra, de huidige organist van deze kerk.

Op de website van de stichting zijn verder vele audio- en video-opnames te beluisteren waarop Jongepier vertelt over diverse Friese orgels en daar ook op improviseert.