Organist Gerwin Hoekstra (30) overleden

gerwin hoekstra

Organist Gerwin Hoekstra is zondagavond 27 november na een ernstige ziekte op 30-jarige leeftijd overleden. Hij was sinds 2020 organist van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

Text Example

advertentieGerwin Hoekstra (22 november 1992) ontving zijn eerste orgellessen op achtjarige leeftijd van Dirk Molenaar in Eenrum. Hij studeerde bij Erwin Wiersinga en Theo Jellema aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen waar hij zijn bachelordiploma cum laude behaalde.

Hij vervolgde zijn studie voor een master Historical Keyboards aan het Oberlin Conservatory (VS) bij James David Christie (orgel), Mark Edwards en Webb Wiggins (klavecimbel). Bij Sietze de Vries bekwaamde hij zich verder in improvisatie, verdere interpretatielessen volgde hij bij Stef Tuinstra.

Hoekstra won prijzen op orgelconcoursen in binnen- en buitenland, waaronder de eerste prijs op het Govert van Wijn Concours in 2013 en de derde prijs op het Internationale Sweelinck Concours 2014. In 2018 won hij de eerste prijs en de Zanin-prijs op het concours Organi Storici del Basso Friuli.

Gerwin Hoekstra was organist van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt. Tijdens zijn studie in de Verenigde Staten was hij organist van First Church in Oberlin. Per 1 januari 2020 werd hij als opvolger van Theo Jellema benoemd tot organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden.

Vorig jaar werd bij hem kanker geconstateerd. De ziekte manifesteerde zich dit jaar in verergerde vorm.

Op zaterdag 3 december om 10.00 uur wordt in de Grote of Jacobijnerkerk een dankdienst voor het leven van Gerwin Hoekstra gehouden. De dienst is ook te volgen via het YouTube-kanaal van de Jacobijnerkerk. Aansluitend vindt de begrafenis in besloten kring plaats.

25 Comments

 1. Sprakeloos! Zo’n moment waarop je denkt dit kan niet waar zijn en toch …
  Gerwin, hoe fijn dat je met jouw talent menigeen hebt weten te raken. We hebben het als koor mogen ervaren.
  Wat is het leven soms wreed en onbegrijpelijk.
  Je ouders, je zussen en al jouw naasten en geliefden wens ik heel veel kracht en liefde voor nu en de toekomst.

 2. Slaap zacht Gerwin, we zullen je missen van je orgelconcerten. En gecondoleerd voor heel de familie van Gerwin.

 3. Wat erg dit verlies!
  Gecondoleerd voor allen die hem gekend hebben met name de naaste familie.
  Hij heeft als jury mij mogen beoordelen op het orgelconcours in Midwolda 2020.

 4. Niet te bevatten nieuws. Wederom een enorm verlies voor de orgelwereld. Gerwin gold, net zoals Hugo Bakker, als één van de jongste en meest talentvolle beroepsorganisten van ons land. Nog maar twee jaar organist op zo’n mooi en belangrijk orgel…

  Gecondoleerd en sterkte voor zijn nabestaanden, allen die hem kenden en de Wijkgemeente De Jacobijner, die zijn kerkmusicus nu moet missen.

 5. Het verdrietige bericht raakt ons zeer. Gerwin was ook zeer talentvol in zijn studie Theorie der Muziek die hij net was begonnen in aanvulling op zijn werk als organist. Heel veel sterkte gewenst voor alle nabestaanden en vrienden.

 6. Hij was voor en ook tijdens zijn conservatoriumstudie organist van de protestantse gemeente Winsum-Obergum, later Winsum-Halfambt. Een geweldige begeleider! De gemeente liet hem met spijt en met trots naar Leeuwarden gaan. En nu dit verdriet!

 7. De Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel heeft geschokt kennis genomen van het overlijden van deze getalenteerde organist.
  Het is een gemis voor de hele Nederlandse orgelwereld. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte!

 8. Een groot gemis! Gerwin was niet alleen een uitstekend en getalenteerd organist, ook als mens zal ik hem missen.
  Hij wilde nog een keer het Pels-orgel van de Gereformeerde kerk van Appingedam komen bespelen, het heeft helaas niet meer zo mogen zijn.
  Sterkte voor alle mensen om hem heen.

 9. This is very sad news. Gerwin was a wonderful student and fine musician, and I count myself lucky to have known him. My thoughts are with his family at this difficult time.

 10. Wat vresellijk nieuws en erg triest. Heel veel sterkte voor zijn familie en vrienden.

  • Condoleances en sterkte aan alle dierbaren en betrokkenen. Zowel binnen als buiten Nederland heb jij een grote indruk achterlaten. Wij zullen je missen en blijven herinneren. R.I.P. Gerwin

 11. Wat intriest dat zo’n getalenteerde jonge organist en sympathieke Friese collega ons is ontvallen. Veel sterkte voor de nabestaanden.

 12. Van harte mijn condoleances en veel sterkte gewenst met het verwerken van het verlies.

 13. Wat een vreselijk bericht, zo jong en zo talentvol! Helemaal aan het begin van een beloftevolle carrière.
  Het is een schok voor de Jacobijnerkerk in Leeuwarden en natuurlijk nog meer voor zijn familie. Ik wens alle nabestaanden en vrienden veel sterke toe!

 14. ‘Wa’t mei triennen siedt, sil rispje mei freugde’ allinich … no net.
  In memoriam Gerwin Hoekstra

 15. Aan de nabestaanden van harte mijn condoleances. Wat collega Vermeulen zegt: alweer een jonge organist, en net zoals Hugo op een belangrijke post actief.
  Sterkte voor vrienden, verdere familie en de gemeente van de Jacobijnerkerk.

 16. Hier schrik ik ontzettend van. Alweer een jonge getalenteerde organist (na Hugo Bakker) die ons ontvalt. Vorig jaar registreerde hij nog bij mijn Commémoration (ter nagedachtenis aan een van zijn voorgangers; Jan Jongepier) op ‘hun’ orgel. Er was toen nog geen sprake van ziekte, ik heb er niet van geweten. Ben er stil van. Wens de mensen om hem heen veel sterkte.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.