Organist Jean Costa (88) overleden

Text Example

advertentieDe Franse organist Jean Costa is zaterdag 1 juni overleden. De voormalig titularis van de St. Vincent-de-Paul in Parijs werd 88 jaar.

Costa werd in 1924 geboren in Bastia en kwam uit een familie van organisten. Hij ging in 1934 in Lyon studeren bij Edouard Commette. In 1945 vervolgde hij zijn studie orgel en improvisatie bij Maurice Duruflé en Marcel Dupré aan het Parijse Conservatoire.

Jean Costa was enige tijd assistent-organist van de St. Sulpice in Parijs, waarna hij in 1952 titulaire werd van het Cavaillé-Coll-orgel in de St. Vincent-de-Paul in Parijs. Hij behield die post tot 1997. Als docent orgel was hij actief aan de conservatoria van Nantes en Aix-en-Provence.

Van zijn spel verschenen diverse opnemen met werken zowel de Duitse als de Franse barok en romantiek. Zo nam hij tot twee maal toe de integrale werken van Franck op, in de jaren zestig in onder meer Toulouse en Rouen en in de jaren negentig in St. Brieuc en Perpignan.

Jean Costa had een grote reputatie als concertorganist en improvisator. Hij gaf vele concerten in Frankrijk en daarbuiten.

© 2013 www.orgelnieuws.nl