Orgeldag Noord-Nederland op zaterdag 9 mei 2020 [GEANNULEERD]

Het orgel in de kerk van Kantens | © foto Gérard van Betlehem

Op de tweede zaterdag in mei vindt traditiegetrouw de Orgeldag Noord-Nederland plaats. Die valt dit jaar op 9 mei. In meer dan honderd kerken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kunnen die dag de – veelal historische – orgels worden bespeeld.

Text Example

advertentieSinds 1977 is de Orgeldag Noord-Nederland voor orgelliefhebbers dé gelegenheid om voor het eerst of opnieuw kennis te maken met de vele, vaak historische orgels in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

De organisatie van de dag is al vanaf het prilste begin in handen van Stichting Hinszorgel Leens. Dit jaar moeten de liefhebbers het echter doen zonder het orgel waaraan de stichting zijn naam dankt: het Hinsz-orgel is sinds vorig jaar in restauratie. Wel zijn in Leens het Mense Ruiter-koororgel en het 18e-eeuwse kabinetorgel in de Petruskerk en het secretaire-orgel op de borg Verhildersum te bespelen.

De organisatie gaat ervan uit dat dit jaar opnieuw het hoofdorgel in de Martinikerk in Groningen beschikbaar is, evenals het onlangs gerestaureerde De Mare-/Hinsz-/Freytag-orgel in de Petrus en Pauluskerk van Loppersum.

Aanmelden

Voor wie zelf wil spelen is aanmelden noodzakelijk. Vanaf 1 april is op de website van Stichting Hinszorgel Leens te zien welke orgels in 2020 deelnemen aan de orgeldag. De kerken en de orgels zijn in de regel open tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Wie zijn of haar keuze heeft kunnen maken kan dat op maandag 6 april en dinsdag 7 april tussen 19.00 uur en 21.00 uur kenbaar maken via telefoonnummer (06) 57 61 52 09. De kosten bedragen € 20 per persoon, ongeacht het aantal te bespelen orgels. De speeltijd is een half uur per orgel.

Na 7 april is aanmelding per mail via info@hinszorgelleens.nl nog mogelijk tot uiterlijk 25 april. De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Aanmeldingen per mail die vóór 8 april worden gedaan worden niet in behandeling genomen.

Slotconcert in Uithuizen

In verband met de restauratie van het Hinsz-orgel in Leens vindt het slotconcert dit jaar plaats op het Schnitger-orgel van de Jacobikerk in Uithuizen. Het concert, dat om 17.00 uur begint, zal worden verzorgd door Sietze de Vries. Deelnemers aan de orgeldag hebben op vertoon van deelnamebewijs gratis toegang tot dit concert.

Meer informatie

🔗 Hinsz-orgel Leens