Quintus Orgelconcours 2024 afgelast wegens te weinig deelnemers

Hinsz-orgel Bovenkerk Kampen | © foto Gérard van Betlehem

Het Quintus Orgelconcours, dat gepland stond voor vrijdag 21 en zaterdag 22 juni in de Bovenkerk in Kampen, is afgelast. De annulering is het gevolg van een te gering aantal aanmeldingen.

Text Example

advertentieDeelnemers van alle leeftijden uit Nederland en Duitsland konden zich aanmelden voor het concours. Er waren drie categoriën: A voor conservatoriumstudenten en semi-professionals, B voor amateurs en C voor improvisatie, arrangementen of niet specifiek orgelrepertoire. De organisatie was in handen van Quintus, het centrum voor kunst en kunsteducatie Kampen, in samenwerking met de Duitse partnersteden Meinerzhagen en Soest en Stichting De Bovenkerk.

Uiteindelijk meldden zich slechts zeven deelnemers aan, wat de organisatie onvoldoende vond om deze zesde editie van het concours door te laten gaan.

Minder Nederlandse concoursdeelnemers

In de afgelopen jaren zijn meerdere orgelwedstrijden voor amateurorganisten en conservatoriumstudenten afgelast wegens een te gering aantal deelnemers. Het Quintus-concours is hierin niet uniek.

Zo ging het Pachelbelconcours in het Nationaal Orgelmuseum in 2022 om die reden niet door, evenals het SGO-concours in 2023 en een improvisatieconcours voor amateurorganisten in De Fontein in Groningen dit jaar.

Het aantal Nederlandse aanmeldingen voor internationale professionele concoursen in Groningen en Haarlem was dit jaar ook niet groot. Van de 25 aanmeldingen voor het IMOCG in Groningen was er slechts één Nederlander, Wibren Jonkers, die zich ook wist te kwalificeren. Voor het improvisatieconcours in Haarlem meldden zich drie Nederlanders, waarvan er geen wist door te dringen tot de eerste zeven van acht deelnemers. Welke Nederlander de achtste deelnemer wordt, zal tijdens het nationale improvisatieconcours op 26 juni in Dordrecht worden bepaald.