Sweelinck-Mullerprijs zoekt kandidaten voor 2022

De Stichting J.P. Sweelinckprijs is op zoek naar kandidaten voor de Sweelinck-Mullerprijs 2022. Samen met het Internationaal Orgelfestival Haarlem en het Orgelpark zoekt zij kandidaten voor de stimulerings- en innovatieprijs die wordt toegekend aan jonge organisten die een vernieuwende impuls weten te geven aan de orgelcultuur.

Text Example

advertentieDe organisatoren vragen Nederlandse organisten, geboren na 1 juli 1992, met een plan te komen voor een ‘gevarieerd, verrassend en uitdagend’ programma voor een orgelbespeling van een half uur. Improvisatie moet daar onderdeel van zijn.

De kandidaat (met een voltooide masteropleiding orgel of daarvoor studerend) moet een hoog niveau overleggen en zich een goede ambassadeur van het orgel tonen. Hij of zij mag daarbij andere kunstvormen inschakelen, zolang het orgel maar centraal blijft staan.

Indienen
Kandidaten moeten het plan uiterlijk 31 december 2021 indienen, eventueel begeleid van een geluidsbestand (mp3). In januari 2022 volgt dan een gesprek met de jury die wordt gevormd door Kenneth Montgomery, Peter Ouwerkerk, Johan Luijmes en Gonny van der Maten als technisch voorzitter namens de Stichting. Zij bepalen welke drie kandidaten het voorgelegde programma op 30 april 2022 in het Orgelpark tijdens de finale ten uitvoer mogen brengen.

Prijzen
De winnaar krijgt de prijs officieel uitgereikt tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem op 28 juli 2022. Hij of zij mag het programmaplan tijdens dit festival uitvoeren in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem. De drie finalisten ontvangen elk een stipendium voor verdere studie (eerste prijs € 4.000, tweede prijs € 3.000, derde prijs € 1.500).

Insturen
Het programmaplan kan worden gestuurd naar het secretariaat van de Stichting J.P. Sweelinckprijs Veilinghavenkade 91, 3521 AT Utrecht of Sweelinckprijs@hotmail.com. Meer inlichtingen zijn te verkrijgen bij bestuurslid Theo Tobé (06-22958668).

Sweelinckprijs
De Stichting J.P. Sweelinckprijs, die als doel heeft de orgelkunst en -cultuur in Nederland te bevorderen, looft al enkele jaren prijzen uit. Behalve oeuvreprijzen voor Jan Jongepier, Jan Welmers, Leo van Doeselaar, Reitze Smits, Bert Matter en het Orgelpark, is in 2009 ook een stimulerings- of innovatieprijs voor jonge organisten ingesteld. Deze prijs ging naar Jacob Lekkerkerker, Hugo Bakker en Laurens de Man.