Britse organiste Jane Parker-Smith (70) overleden

De Britse concertorganiste Jane Parker-Smith is woensdag 24 juni op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie deze week bekend gemaakt.

Jane Parker-Smith werd op 20 mei 1950 geboren in de Engelse plaats Northampton. Ze studeerde orgel aan het Royal College of Music. Daarna vervolgde zij haar studie bij Nicholas Kynaston en in Parijs bij Jean Langlais.

Op haar twintigste debuteerde zij in Londen met een concert in Westminster Cathedral. Twee jaar later gaf Parker-Smith haar eerste solo-optreden in de Royal Albert Hall tijdens de beroemde BBC Proms-concerten.

Sindsdien heeft ze als concertorganist over de hele wereld opgetreden. Niet alleen solo, maar ook met diverse orkesten en dirigenten van naam. Daarnaast werd zij ook gevraagd als jurylid bij internationale orgelconcoursen.

Jane Parker-Smith overleed woensdag 24 juni vrij onverwacht in het Chelsea and Westminster Ziekenhuis in Londen. Ze werd 70 jaar.

Opnieuw in korte tijd verliest de internationale orgelwereld daarmee een vooraanstaande Britse concertorganiste. Eind maart overleed al op 75-jarige leeftijd haar collega Jennifer Bate.

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.