Britse organist Noel Rawsthorne (89) overleden

Britse organist en componist Noel Rawsthorne is maandag 28 januari op 89-jarige leeftijd overleden. Rawsthornes naam is nauw verbonden met de (anglicaanse) kathedraal van Liverpool, waar hij van 1950 tot 1980 vaste bespeler van het Willis-orgel was.

Text Example

advertentieChristopher Noel Rawsthorne werd op 24 december 1929 geboren in Birkenhead. Als jongen zong hij in het koor van Liverpool Cathedral, waar hij later als sub-organist werd aangesteld onder Walter Henry Goss-Custard.

Zijn orgelstudie volgde hij aan het Royal Manchester College of Music bij Harold Dawber, waarna hij studiebeurzen won voor verder onderricht bij Fernando Germani en Marcel Dupré.

In 1955 volgde hij Goss-Custard op als organist van Liverpool Cathedral. Daarmee werd hij de derde organist van de kathedraal in opvolging en de tweede titularis van het grote Willis-orgel uit 1926. Rawsthorne vervulde de functie tot 1980, waarna hem de status emeritus organist werd gegund.

Van 1980 tot 1984 was hij stadsorganist van Liverpool en artistiek directeur van St. George’s Hall. Daarnaast werkte hij ook samen met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en had hij de supervisie over het orgel van de Philharmonic Hall.

Rawsthorne was tot 1993 als universitair hoofddocent muziek verbonden Saint Katharine’s College Liverpool (de huidige Liverpool Hope University). Aan de Universiteit van Liverpool werd hem in 1994 een eredoctoraat verleend.

Noel Rawsthorne was actief als concertorganist in zowel het Verenigd Koninkrijk als daarbuiten. Van zijn spel verschenen meerdere opnamen.

Als componist schreef hij een groot aantal koorwerken, veelal voor de anglicaanse liturgie. Zowel zijn orgelwerken als zijn orgelarrangementen verschenen in diverse bundels. Een aantal van zijn orgelwerken, waaronder een Dance Suite en Variations on BACH for Pedals verscheen bij uitgever Kevin Mayhew. Zijn Hornpipe Humoresque (‘met dank en verontschuldingen aan Bach, Vivaldi, Arne en Widor’ geniet een zekere bekendheid en toont Rawsthorne gevoel voor humor.

Op zijn 83e trok Rawsthorne zich terug uit het actieve muzikale leven. Hij overleed afgelopen maandag na een ziekbed.

Noel Rawsthorne wordt in besloten kring gecremeerd. Op 3 maart wordt een dankdienst gehouden in de kathedraal van Liverpool. Daar zal zijn as worden bijgezet onder de noordzijde van het orgel. Dat gebeurt tijdens de evensong voorafgaand aan het 93ste verjaardagconcert van het Willis-orgel op zaterdag 19 oktober 2019.

 

 

© beeld 2019 Kevin Mayhew