Koninklijke onderscheiding voor organist Simon Stelling

Organist Simon Stelling heeft zaterdag 9 september een koninklijke onderscheiding ontvangen. Dat meld de website Alphens.nl. De stadsorganist van Alphen aan de Rijn mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Text Example

advertentieDe versierselen werden hem in de Adventskerk opgespeld door burgemeester Liesbeth Spies. Dat gebeurde na afloop van een concert dat hij gaf ter gelegenheid van Nationale Orgeldag. Hij ontving de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de muziekcultuur en ‘zijn enorme inzet voor muziek in het algemeen en de passie van Stelling voor het monumentale orgel in de Adventskerk in het bijzonder.’

Adventskerk

Simon Stelling (1957) is sinds 1975 organist van de Adventskerk in Alphen aan den Rijn, en daarmee vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel uit 1922 in deze kerk. Hij heeft zich altijd ingezet voor de instandhouding en ook de recente restauratie van het orgel.

Stadsorganist

In 2013 werd hij benoemd tot stadsorganist van Alphen aan den Rijn. In die functie zet hij zich ook in voor de promotie van het orgel, zoals afgelopen week toen hij voor 1.300 kinderen een voorstelling gaf met Saint-Saëns‘ Carnaval der dieren

Daarnaast is Stelling ook actief als koordirigent en is hij sinds 1983 werkzaam als zelfstandig muziekpedagoog, waarbij hij orgel, piano, koordirectie en muziektheorie doceert.

Onderscheidingen

In 2015 vierde hij zijn veertigjarig jubileum als organist. Bij die gelegenheid ontving hij het draaginsigne in goud van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland. In 2017 ontving hij zowel de Gouden medaille van de Société académique Arts-Siences-Lettres als de erepenning van de gemeente Alphen aan den Rijn.