Peter van der Zwaag nieuwe organist Jacobijnerkerk Leeuwarden

peter van der zwaag organist leeuwarden
Peter van der Zwaag aan het Müller-orgel in de Jacobijnerkerk te Leeuwarden | © foto Ad Fahner

Peter van der Zwaag wordt de nieuwe organist van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Dat werd van ochtend na de kerkdienst van van wijkgemeente De Jacobijner bekendgemaakt.

Text Example

advertentieVan der Zwaag volgt Gerwin Hoekstra op die eind november vorig jaar overleed. De benoeming gaat in op 1 april 2023.

Verkorte procedure

Anders dan gebruikelijk heeft geen nieuwe sollicitatieronde plaatsgevonden. De vorige procedure, waaraan ook Peter van der Zwaag deelnam, was nog maar kortgeleden, in het najaar 2019. Ook functioneerde Van der Zwaag al geruime tijd ‘tot grote tevredenheid’ als vervangend organist tijdens de ziekte en na het overlijden van Gerwin Hoekstra. De kerkenraad van wijkgemeente De Jacobijner stelde daarom om een verkorte procedure voor.

Vanwege de bijzondere situatie is nauw overleg geweest met de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland, die verantwoordelijk is voor het navolgen van de kerkelijke regelgeving bij aanstellingen als deze. De reactie op het verzoek van de kerkenraad was positief.

Van harte ondersteund

Wel werd als voorwaarde gesteld dat de Commissie van Deskundigen, die in 2019 de prestaties van de zes kandidaten heeft beoordeeld, zich unaniem schaart achter deze werkwijze. De benoeming van Van der Zwaag werd van harte ondersteund, waardoor er ook vanuit de PKN geen belemmeringen meer waren. 

Felicitaties en bloemen van scriba Ina Brinkman – la Roi voor Peter van de Zwaag na afloop van de dienst waarin hij het orgel bespeelde | © foto Ad Fahner

Peter van der Zwaag (*1986) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij als bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder de tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017 en 2019).

Van der Zwaag is eigenaar van de muziekhandel en -uitgeverij Boeijenga Music in Leeuwarden. Ook is hij artistiek adviseur van de Stichting Organum Frisicum en hoofdredacteur van de Friese Orgelkrant. Momenteel is hij nog organist van de Salviuskerk te Dronryp, waar hij het oudste orgel van Friesland (1657) bespeelt.

Dit artikel is op 20 februari 2023 om 13.49 uur aangevuld met informatie uit een persbericht van 20 februari 2023 van de Dienstenorganisatie van de PKN en wijkgemeente De Jacobijner over de gevolgde benoemingsprocedure.

8 Comments

 1. Hartelijk Gefeliciteerd. Ik hoorde afgelopen jaar het concert in Enkhuizer Westerkerk (lees het op Wikipedia) waar hij alleen op het bovenwerk van het orgel een geweldig concert gaf. De rest van het orgel in de kas uit 1549 moet nog geplaatst worden. Maar zijn concert op alleen het bovenwerk heb ik nog regelmatig beluisterd van mijn zoom opname. Ze konden het niet beter treffen in Leeuwarden en het is te hopen dat hij langer mag spelen dan zijn voorganger. Veel succes gewenst!

 2. Van harte gefeliciteerd met deze benoeming. Mag je deze functie voor lange tijd vervullen. Voorname plek die je als musicus midden in de belangstelling plaatst van de orgelwereld. Dat je dit toekomt blijkt uit de keuze van de commissie. Unaniem! Rob van Efferink Vredeskerk Katwijk

 3. Peter, van harte gefeliciteerd met deze eervolle benoeming. Het mogen goede jaren worden met het onvolprezen Müller-orgel van Leeuwarden.
  We hopen binnenkort eens nader kennis te maken met elkaar.

 4. Hartelijk gefeliciteerd Peter. En veel plezier gewenst bij het bespelen van deze prachtige Müller.

 5. Peter, gefeliciteerd. Het is je van harte gegund, maar ook met spijt omdat je nu je plek bij ons in de Waalse Kerk in Groningen moet opgeven. Het Schnitger orgel zal je missen!
  Karel Geijzendorffer
  Eglise Wallonne de Groningue

 6. Hartelijk gefeliciteerd Peter! Veel succes en speelplezier in Leeuwarden toegewenst.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.