BLOG Smits @ Sweelinck Concours 2017 [ 3 ]

Op 13 en 15 oktober vond het Zesde Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck plaats. Zeven finalisten speelden de 13e op het transeptorgel in de Oude Kerk in Amsterdam, de 15e op het Müller-orgel in Haarlem. Willeke Smits was een van de finalisten en deelt ons in dit ORGELNIEUWS-blog in haar beleving van het concours.

Text Example

advertentieHet begon met een spontane inzending en het eindigt met een bijzondere ervaring rijker. Weliswaar zonder geldprijs, maar het Sweelinck Concours 2017 was een mooie gebeurtenis en ik ben er trots op dat ik één van de zeven finalisten was. Felicitaties voor Peter, Mari en Laurens, jullie hebben het verdiend!

Op mijn programma stonden de Fantasia in d van Weckmann, het eerste deel van Triosonate V van Bach en de grote e-moll van Bruhns. Na onduidelijkheid over het tijdstip dat ik moest spelen was het eindelijk zover. Dít was het moment waarom ik zo graag mee wilde doen: spelen op het beroemde, fantastisch klinkende Müller-orgel van de St. Bavo. Ondanks dat spanning een verraderlijk ding blijft, heb ik erg genoten van mijn moment.

willeke smits orgel bavo haarlem
Willeke Smits geflankeerd door haar registranten. ‘Dít was het moment waarom ik zo graag mee wilde doen: spelen op het beroemde, fantastisch klinkende Müller-orgel van de St. Bavo.’

Complimenten aan artistiek leider Matteo van dit concours voor de fijne open sfeer! En ook aan de juryleden die de finalisten erg gewetensvol hebben beoordeeld. Voor mij absoluut een toegevoegde waarde om hun commentaar te horen. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit de laatste keer was dat ik aan een concours heb meegedaan, omdat ik het uiteindelijk een te onnatuurlijke vorm van musiceren vind. Ik ga mij in de toekomst vooral richten op het concerteren en hoop u in veel concertseries te mogen ontmoeten.

 

Lees ook:

 

 


Willeke Smits (*1975) studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Willeke is cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht. Behalve haar activiteiten als concertorganist heeft ze een lespraktijk voor orgel en piano. Voor Kerkzang.nl organiseert zij jaarlijkse Kerkmuziekdagen voor de Jeugd. Bestuurlijk is zij actief in Stichting Utrecht Orgelland. Van haar spel verschenen cd-opnamen met werk van onder meer Walther en Andriessen. 

© foto Marianne Ulrich

 

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.