Gerrit Christiaan de Gier benoemd tot stadsorganist van IJsselstein

Gerrit Christiaan de Gier mag zich sinds 1 juli 2018 stadsorganist van IJsselstein noemen. Het College van Burgemeester en Wethouders nam in mei dit jaar het besluit tot instelling van het stadsorganistschap van de Utrechtse stad.

Text Example

advertentieDe benoeming van De Gier voor deze functie geschiedde op voordracht van de IJsselsteinse organisten. Hij wordt ‘een vast aanspreekpunt voor de orgelcultuur’ in IJsselstein, volgens een vandaag uitgegeven persbericht.

Gerrit Christiaan de Gier (*1962), is momenteel organist van de Jacobikerk in Utrecht. Daarvoor was hij tot 2005 vaste bespeler van het Van Vulpen-orgel uit 1971/2002 in de Oude Sint-Nicolaaskerk in zijn woonplaats IJsselstein. Het orgel is nog steeds een van de instrumenten die hij gebruikt in zijn lespraktijk. Behalve als docent en kerkorganist is hij ook actief als concertorganist.

Tijdens een concert door De Gier op zaterdag 14 juli in de Oude Sint-Nicolaaskerk van IJsselstein, wordt een officieel moment ingelast waarop wethouder Peter Dekker van IJsselstein de benoeming voor het publiek bekendmaakt. Het concert begint om 14.30 uur en is gratis toegankelijk.

Het IJsselsteinse orgepatrimonium omvat naast het orgel in de Oude Sint-Nicolaas ook een instrument van Maarschalkerweerd uit 1908 in de Basiliek van de H. Nicolaas, een orgel van Van den Berg & Wendt uit 1966 in de protestantse Ontmoetingskerk en een orgel van D.J. Alberts uit ca. 1960 in het Ewoud Gasthuis.

Met de aanstelling van De Gier in IJsselstein is Nederland in ruim een jaar zes stadsorganisten rijker. Eerder volgden benoemingen in Elburg (Wim Magré)  Gouda (Christiaan Ingelse, sinds 1 juli opgevolgd door Gerben Budding), Leeuwarden (Theo Jellema), Kampen (Ab Weegenaar) en Doetinchem (Elske te Lindert). In Haarlem werd juist afscheid genomen van een van de twee stadsorganisten: voor Jos van der Kooy is vooralsnog geen opvolging.

 

Bekijk ook: