Vijftigste Internationaal Orgelfestival Haarlem gaat laatste dag in

Het vijftigste Internationaal Orgelfestival Haarlem gaat vandaag zijn laatste dag in. De jubileumeditie wordt vanmiddag afgesloten met een concert door Bernhard Haas in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Daarbij gaat het opdrachtwerk ‘These livid flames’ van Hugues Dufourt in wereldpremière.

Text Example

advertentie 

Zaterdag 12 juli ging het orgelfestival van start met de Haarlemse Orgeldag, waarna de  Spaarnestad twee weken lang in de het teken van het orgel stond. Hoogtepunten waren onder meer het jubileumconcert in de Grote of Sint Bavokerk door Ton Koopman en Olivier Latry, de presentatie van het boek ‘The Haarlem Essays’, het Internationale OrgelimprovisatieConcours.

 

Zomeracademie

Aan de Internationale Zomeracademie deden dit jaar 110 deelnemers uit 30 landen mee. Grote namen uit de internationale orgelwereld gaven zo’n zestien openbare masterclasses voor professionele organisten, studenten en jonge talenten.

 

Slotconcert

Het festival wordt om 15.00 uur afgesloten met een concert op het Willibrordusorgel van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. De Duitse organist Bernard heeft de Zweite Sonate van Max Reger op het programma staan naast ‘Gmeeoorh’ uit 1974 van Iannis Xenakis. Het concert begint met de wereldpremière van nieuw werk van de Franse componist en filosoof Hugues Dufourt (*1943). In opdracht van het Internationale Orgelfestival Haarlem, Orgelpark, Toulouse-les-Orgues en Musik an St. Martin (Kassel, D) het werk ‘These livid flames’. Toegang voor het slotconcert is gratis.

 

Masterclasses

Voor de studenten van de zomeracademie is de laatste festivaldag ook een werkdag. Om 13.00 uur is er in de Philharmonie een masterclass over Louis Vierne door Jon Laukvik. ’s Middag om 16.30 uur zal Lorenzo Ghielmi in de Doopsgezinde Kerk nog een masterclass geven over de Italiaanse invloeden in Noord-Duitse orgelmuziek. Beide masterclasses zijn openbaar. Toegang bedraagt € 7,50.

 

Zie ook

www.organfestival.nl
David Cassan (F) wint OrgelimprovisatieConcours Haarlem 2014
Geen Nederlanders in finale OrgelimprovisatieConcour Haarlem
De winnende improvisaties van het OrgelimprovisatieConcours Haarlem –  SoundCloud
The Haarlems Essays. Celebrating Fifty International Organ Festivals – met bestelservice
Koopman en Latry in jubileumconcert Orgelfestival Haarlem
Vijftigste Orgelfestival Haarlem van start met Orgeldag

 

 

Foto: Willibrordusorgel Kathedrale Basiliek Sint Bavo, Haarlem | © 2014 fotografie: Gérard van Betlehem