GESIGNALEERD Maarten Vos – orgelwerken

Maarten Vos uit Gouderak liet ter gelegenheid van zijn vijftigjarig jubileum als organist van de plaatselijke oud gereformeerde gemeente in Nederland een cd maken met daarop tien van zijn eigen composities. Op deze cd bespeelt de jonge Kamper organist Sander van den Houten het Reil-orgel van de Hervormde Kerk te Wapenveld en het Lohman-orgel van de Grote of St. Catharinakerk te Heusden.

Vos, die orgellessen volgde bij onder meer Klaas Boersma en Gerrit ’t Hart, is op het gebied van componeren autodidact. Wel legt hij nieuwe composities standaard ter beoordeling voor aan zijn oud-leermeester ’t Hart en soms ook aan Paul Kieviet.

De bijzondere belangstelling van Vos gaat uit naar de orgels uit de Schnitger/Hinsz-traditie en de daarmee samenhangende muziek. Zijn muziek is dan ook voornamelijk geschreven in barokstijl. Een enkele keer veroorlooft hij zich een uitstapje naar een latere stijlperiode; de Romantische fuga in d-moll is daarvan een voorbeeld.

In het cd-boekje wordt elke compositie afzonderlijk toegelicht. Ook de gekozen registraties worden vermeld.

Maarten Vos – Orgelwerken

Sander van den Houten, Hervormde Kerk Wapenveld & Grote of St. Catharinakerk Heusden

Wapenveld: Preludium en fuga in d-moll; Koraalfantasie over Psalm 122; 5 Variaties en koraal over Psalm 24.

Heusden: Romantische fuga in d-moll; Koraal over Psalm 116; Koraal ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’; Pastorale over ‘O Jesulein süß/Vom Himmel hoch’; Koraal, trio, koraalvoorspel en koraal over Psalm 25; Koraal en 5 variaties over de Lofzang van Maria; Preludium en fuga in F-dur.

Bestelnummer: ABCD001

Speelduur: 73’35

Boekje: 12 pagina’s (NL)

Prijs: € 13,50

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2012 www.orgelnieuws.nl

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.