Orgel Zorgvlietkerk Scheveningen keert terug naar Duitsland

Het orgel van de Zorgvlietkerk te Scheveningen verhuist naar Duitsland. Daarmee keert het terug naar de vestigingsplaats van zijn oorspronkelijke bouwers Ahrend & Brunzema in Leer-Loga (Ostfriesland). Het orgel uit 1958 is aangekocht door de Katholische Pfarrkirche Sankt Marien aldaar.

In 2009 had de Protestantse Gemeente Scheveningen de kerkelijke activiteiten van de Zorgvlietkerk al samengevoegd in de Nieuwe Badkapel, waarmee een gezamenlijke wijkgemeente was gevormd. Het orgel kwam daardoor vrij voor verkoop.

In de Sankt Marienkirche in Leer-Loga gaat het drieklaviers orgel van 26 stemmen een elektronisch orgel vervangen. De overplaatsing wordt verzorgd door orgelmaker Ahrend. Demontage is maandag van start gegaan.

Het orgel werd in 1958 als opus 18 door de jonge orgelmakerij Ahrend & Brunzema gebouwd voor de vorige Zorgvlietkerk aan de Johan Willem Frisolaan in het Statenkwartier. Het orgel trok destijds internationale aandacht vanwege zijn kwaliteit en oriëntatie op de Noord-Duitse barok.

In 1993 is het orgel opnieuw in gebruik genomen in de nieuwe Zorgvlietkerk aan de Prins Mauritslaan. Deze overplaatsing werd uitgevoerd door Stan Arnauts uit Kersbeek-Miskom (B). In 1995 volgde een intonatiecorrectie door Jürgen Ahrend. In 2002 werd het orgel gereviseerd, opnieuw door Ahrend. Daarbij werd de Sesquialter van het Rugwerk doorlopend gemaakt.

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.