De Orgelvriend – nummer 10 – 2017

Vrijdag 1 december verschijnt het decembernummer van De Orgelvriend met daarin:

Erik Jan Eradus, organist in de voetsporen van Andriessen en De Klerk
Jongstleden september maakte Erik Jan Eradus bekend dat hij met ingang van 1 januari 2018 de taken van Gemma Coebergh als organist van de Sint-Josephkerk in Haarlem gaat overnemen. “Als kerkorganist wil ik natuurlijk vooral doorgaan in de lijn Andriessen – De Klerk – Coebergh.” Interview door Gerco Schaap.

In memoriam Jaap Spaans
Jaap Jan Steensma schreef een ‘In memoriam’ voor Jaap Spaans, pastoor van de Oud-Katholieke Kerk, kanunnik en deken van het Metropolitaan Kapittel van Utrecht en lid in de Orde van Oranje-Nassau. Spaans diende achtereenvolgens de oud-katholieke parochies van Alkmaar, Dordrecht en Culemborg. Binnen de orgelwereld was hij vooral bekend als adviseur van de Oud-Katholieke Orgelraad en als verzamelaar van toetsinstrumenten.

Hinsz-orgel Appingedam voelt zich eindelijk stadsorgel
Het afgelopen jaar onderging het Hinsz-orgel (1744) in de Nicolaïkerk in Appingedam een restauratie door Orgelmakerij Reil, waarbij het instrument – mede dankzij een legaat – werd uitgebreid met een vrij pedaal. Dirk Molenaar maakte in zijn jonge jaren de Van Vulpen-restauratie van 1967-1970 van dichtbij mee en was ook betrokken bij de huidige restauratie.

Muziekbijlage
Op verzoek van de redactie schreef Wouter van Belle, een van de organisten van de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht, voor dit decembernummer enkele ‘vrolijke’ Variaties over ‘God Rest Ye Merry Gentlemen’.

Orgelconcours SGO: uitslag 2-1
Voor de dertigste keer vond in de provincie Groningen het orgelconcours van de Stichting Groningen Orgelland plaats. De wedstrijd, gehouden op 14 oktober jl. op het gerestaureerde Hinsz-orgel in de Nicolaïkerk in Appingedam, leverde drie jonge winnaars op. Een verslag door Albert Rodenboog.

Boekbesprekingen
Met het oog op de feestdagen bevat dit nummer een aantal boekbesprekingen: Alles voor de muziek – Leven en werk van Maarten Willem Kooy van Mieke Breij (door Bert Wisgerhof), Johan van Meurs – Een studie over een pionierend orgeladviseur van Jaap Brouwer (door Gerco Schaap) en Organs & Organists: their inside stories van Jenny Setchell (door Lex Gunnink).

Cd-/dvd-recensies
Christmas Carols (Gerard de Wit)
Messiaen La Nativité du Seigneur (Colin Walsh, Lincoln Cathedral)
Historische orgels van Middelburg (Sietze de Vries)
Franck avant César Franck (Elke Völker, N-D de Bonsecours)
Le Grand Siècle (Ad van Sleuwen, Hilvarenbeek)
Willem van Twillert in Leens

En verder …
Uit de orgelwereld • Pierre Palla Concertorgel • Column ‘Trouwens’ • Nieuwe muziekuitgaven • Wegwijzers en ‘Toegelicht’

© 2017 beeld Gerco Schaap (Erik Jan Eradus), Dirk Molenaar (Appingedam), Roelof Kooiker (SGO-Concours)

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.