VLOG Restauratie orgel Oude Kerk Amsterdam #9

In 2015 is het beroemde Vater/Müller-orgel van de Oude Kerk te Amsterdam in restauratie gegaan. Orgelmakerij Reil te Heerde voert het werk uit. In dit ORGELNIEUWS-vlog wordt de restauratie door de orgelmakers met de camera op de voet gevolgd. 

In maart 2016 werden frontpijpen uit het orgel genomen, in mei 2017 werd het binnenpijpwerk overgebracht van Amsterdam naar Heerde. Vanaf begin vorig jaar is het restauratiewerk begonnen van de weelderig gedecoreerde orgelkas en werd eind vorig jaar het schilder- en verguldwerk afgerond. Ook de windladen en balgen zijn nu hersteld. Inmiddels zijn de frontpijpen en een deel van het binnenpijpwerk weer terug in Amsterdam.

Een roemruchte kant van het orgel in de Oude Kerk is zijn zware speelaard. In deze achtste aflevering wordt niet alleen getoond hoe zwaar die toetsdruk is, maar ook hoe de vernieuwde mechanieken van de klaviatuur worden gemaakt en geplaatst. Nu kan ook een begin worden gemaakt met de intonatie.

 

Zie ook de vorige delen van het restauratievlog:

 

Lees ook
Restauratieschilders herstellen orgelkas Oude Kerk Amsterdam in oude glorie

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.