Orgelmakers Elbertse en Van Vulpen gaan fuseren

elbertse en van vulpen orgelmakers

Met ingang van 1 januari 2023 gaan Elbertse Orgelmakers in Soest en de firma Gebr. Van Vulpen in Utrecht samen verder onder de naam Elbertse en Van Vulpen Orgelmakers. Dat hebben de beide bedrijven vandaag in een persbericht bekendgemaakt.

Text Example

advertentie



Het fusiebedrijf komt te staan onder leiding van Adjan Smitsman, de huidige directeur van Gebr. Van Vulpen. De orgelmakerij wordt gevestigd op de locatie van Van Vulpen aan de Tennesseedreef in Utrecht.

Hans Elbertse, directeur van het familiebedrijf uit Soest, hoopt volgend jaar 72 te worden. De fusie ziet hij daarom als ‘het juiste moment om verantwoordelijkheid over te dragen ten aanzien van de toekomst van personeel, instrumenten en klanten/relaties.’ Elbertse blijft nog betrokken bij lopende projecten en zal in de toekomst een adviserende en ondersteunende rol spelen.

Orgelmakerscollectief

De orgelmakers Verschueren, Van Vulpen en Elbertse hadden al langer de wens om samen grotere projecten te kunnen uitvoeren. Daarom werd het Orgelmakerscollectief EVV (Elbertse, Verschueren en Van Vulpen) opgericht.

Het lag eerst in de bedoeling dat Johan Zoutendijk van Verschueren Orgelbouw de dagelijkse leiding van Elbertse Orgelmakers geleidelijk aan zou gaan overnemen. ‘Uit praktische overwegingen’ hebben beide partijen besloten daarvan af te zien. De samenwerking binnen het collectief EVV blijft voor speciale projecten wel bestaan.

Elbertse Orgelmakers

Elbertse Orgelmakers werd in 1917 opgericht door J.J. Elbertse die daarvoor meesterknecht was bij de firma Maarschalkerweerd & Zoon. Geworteld in de 19e-eeuwse orgelbouw en met specialistische kennis op het gebied van pneumatiek heeft het bedrijf een eigen plaats in de Nederlandse orgelbouw ingenomen.

Zo restaureerde het menig Maarschalkerweerd-orgel, zoals in ‘s Heerenberg en Delft. Meer recent paste het bedrijf ook moderne technieken toe, zoals in het Utopa Barokorgel in het Orgelpark te Amsterdam. Sinds 2017 mag het bedrijf zich hofleverancier noemen.

Van Vulpen

De gebroeders Jos en Rijk van Vulpen richtten hun bedrijf in 1940 op Utrecht. In de jaren 50 en 60 maakten zij internationaal naam met nieuwe neobarokke orgels. Later volgden restauraties van historische instrumenten en maakte de orgelmakerij een omslag naar meer historiserende nieuwbouw.

Recenter werd door Van Vulpen ook de 19e eeuw omarmd met restauratie van orgels als in de Josephkerk te Utrecht (Meyer), het Ibach-orgel in de Broederenkerk in Deventer en de nieuwbouw van het orgel in de Tangenkirke in Drammen (Noorwegen).

Meer overnames en samenwerking

De veranderende markt voor orgelbouw in Nederland en Europa en het aftreden van een generatie orgelmakers heeft in de afgelopen jaren al tot meer overnames en samenwerking geleid. Zo was er in 2017 een directieverjonging bij Van Vulpen, werd Sander Booij twee jaar geleden de nieuwe eigenaar van Mense Ruiter Orgelmakers en nam Gerrit de Jong het stokje van Hans van Rossum over bij Van Rossum Orgelbouw. De twee laatstgenoemde firma’s gingen dit jaar ook nog eens een intensief partnerschap aan. Recent werd eveneens bekendgemaakt dat de activiteiten van Slooff Orgelbouw sinds kort zijn ondergebracht bij Flentrop Orgelbouw.