Brand legt Cavaillé-Coll-orgel Bernardus Amsterdam deels in as

Cavaille-Coll orgel Bernardus Amsterdam

Een brand in de kapel van het R.K. Zorgcentrum Bernardus in de Nieuwe Passeerdersstraat in het centrum van Amsterdam heeft dinsdag 5 december het Cavaillé-Coll-orgel uit 1879 deels in de as gelegd.

De brand brak rond 16.45 uur uit in de kapel op de eerste verdieping van het zorgcentrum en is vermoedelijk onstaan door oververhitting van een brandende lamp in het kastje dat de speeltafel van het orgel afsluit.

De bewoners van aangrenzende verdiepingen konden elders in het huis worden ondergebracht. Later op de avond mochten zij weer terugkeren naar hun woning. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Het Cavaillé-Coll-orgel werd in 1879 voor huize Bernardus gebouwd en kreeg zeven registers, een manuaal en aangehangen pedaal. Het bleef nagenoeg origineel. De Octavin 2 die in 1910 door P.J. Adema was vervangen door een Aeoline 8 kon een aantal jaar geleden door Adema’s Kerkorgelbouw worden herplaatst.

Bij de brand van 5 december ging het orgel deels verloren. Met name het houten pijpwerk en het grotere metalen pijpwerk moet als verloren worden beschouwd. Verder liep het orgel waterschade op door de bluswerkzaamheden.

In hoeverre het orgel te reconstrueren valt, is nog onbekend.

© 2004-2006 fotografie Janco Schout

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.